Nicke (Fantasio)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Nicke, tecknad av Nic Broca. © Dupuis.
Ej att förväxla med någon annan seriefigur vid namn Nicke.

Nicke (Fantasio i original), bifigur i serierna "Spirou" och "Gaston". I "Spirou" har han en jämbördig roll med huvudkaraktären Spirou, serien heter även "Spirou et Fantasio" i original.

Historia

Figuren Nicke skapades 1943 av Jijé för serien "Spirou". Utseendet var ursprungligen inspirerat av sonen Alexander i serien "Blondie".[källa behövs] Under Jijés tid var Nicke märkbart längre än Spirou, men Franquin gjorde de två figurerna närmast jämnlånga. Längdskillnaden har därefter pendlat upp och ned beroende på vilka som för tillfället legat bakom serien.

Personlighet

I "Spirou" fungerar Nicke som komisk sidekick och motpol till Spirous seriositet.

Nicke är journalist. Franquins första längre berättelse "Roboten Rupert" inleds med att Spirou följer med Nicke på en reportageresa. I "De svarta hattarna" är både Spirou och Nicke journalister. Nicke får senare, i "Noshörningens horn", konkurrens av den kvinnliga reportern Sickan. Många äventyr har sin upprinnelse i att Nicke har ett journalistiskt uppdrag.

Nicke är också en hängiven hobbyuppfinnare, som ägnar stor del av sin fritid åt tänka ut och framställa fantastiska uppfinningar. I spiroualbumet "Spirou och arvingarna" uppfinner Nicke enmansflygmaskinen Fantakoptern, som väl egentligen borde hetat Nickoptern i översättning.

I "Gaston" hade Nicke ursprungligen en av de större rollerna såsom strikt, hårt arbetande redaktör på Spirouförlaget och huvudpersonens främste antagonist, men han lämnade serien i samband med att Franquin slutade teckna "Spirou", och hans roll i serien togs därefter över av Mossberg.

Franquin bekände att han ångrade att han låtit Nicke få den roll han hade i "Gaston", eftersom Nickes karaktär i denna serie är så olik hans karaktär i serien "Spirou".

Familj

Nicke har en ondskefull kusin som kallas Ricke, som medverkat i flera album i serien.

Nicke på andra språk

  • Mini danmark.gif Danska: Kvik
  • Mini finland.gif Finska: Fantasio
  • Mini norge.gif Norska: Kvikk
  • Mini nederlanderna.gif Nederländska: Kwabbernoot
  • Mini tyskland.gif Tyska: Fantasio