Mouseton

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Mouseton är det engelska namnet på Musse Piggs hemstad i serier producerade av Disney Comics under 1990-talet, och har återkommit även i senare amerikanska Disneypublikationer.

Ortsnamnet har sina rötter i Mouseville, vilket var namnet på Musses hemort i Floyd Gottfredsons Musse-serier från och med slutet av 1930-talet. Inför Disney Comics nyproduktion av "Musse Pigg"-serien, som strävade efter att återgå till Gottfredsons Musse, snarare än den version som hade växt fram i amerikanska serietidningar under perioden 1950-1980, var den ursprungliga idén att återinföra Gottfredsons namn. Namnbytet till Mouseton föranleddes av att Mouseville under 1990-talet användes som namn för Mighty Mouses hemstad.

I Westerns serietidningsversion, med tecknare som Paul Murry, anges Musse vanligen som boende i Duckburg (Ankeborg), vilket också vanligen är fallet i de danskproducerade serierna, liksom i serier producerade i Nederländerna, Tyskland och Brasilien.

I Frankrike har Musses stad namnet Mickeyville, och i Italien fick Mouseville redan på 1950-talet heta Topolinia, också i inhemska serier. Sedan 2004 översätts Topolinia med Mouseton när italienska serier publiceras i USA. I svensk översättning har Topolinia blivit såväl Musköping[källa behövs] som Musseberg[1]. Sedan 1980-talet kallas dock Topolinia konsekvent Ankeborg i den svenska översättningen av de italienska serierna.

1961 placerade Romano Scarpa Topolinia i den fiktiva amerikanska delstaten Calidornia, vilket i svensk översättning blev Calidornien[2] (ej att förväxlas med Kalle Vildands hemland Caledonia/Kaledonien, det historiska namnet på Skottland, eller den fiktiva amerikanska delstaten Calisota, som hyser Ankeborg i serier av Carl Barks och Don Rosa).

Fotnoter

  1. "Musse och mannen från Sing-Song" i Kalle Ankas Pocket nr. 11
  2. "Musse – Kejsaren av Calidornien" i Kalle Ankas Pocket nr. 17