Neon Genesis Evangelion

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Neon Genesis Evangelion", fransk utgåva. Bild av Yoshiyuki Sadamoto. © Gainax/Glénat.

"Neon Genesis Evangelion" ("新世紀エヴァンゲリオン", "Shin Seiki Evangerion") är en japansk science fiction-manga baserad på en anime-tv-serie av Hideaki Anno från 1995. Serieversionen är gjord av Yoshiyuki Sadamoto, men följer handlingen i animen i detalj.

Tema

"Neon Genesis Evangelion" tar upp komplicerade filosofiska, religiösa och existentiella problem. Ytligt sett är den en våldsam äventyrshistoria. Animen fick som resultat att en frivillig censur1 infördes för anime på TV i Japan.

Handling

Det hela utspelar sig år 2015. NERV är en hemlig FN-organisation som bildats efter en apokalypsliknande händelse, "The Second Impact", år 2000. Händelsen sägs officiellt ha varit ett meteornedslag. I själva verket var katastrofen en följd av ett "kontakt"-experiment mellan en vetenskaplig expedition på Sydpolen med utomjordingen "Adam".

Syftet med NERV är att försvara världen mot så kallade apostlar, utomjordiska monster som anländer ett och ett med okända avsikter. Organisationen har sitt högkvarter djupt under staden Tokyo-3, det enda som återstår av Japans forna huvudstad. I den djupast belägna källaren till NERV, det så kallade Terminal Dogma, befinner sig Adam, den omhändertagna och korsfäste första aposteln.

Pojken Shinji är tillsammans med flickorna Rei och Asuka speciellt begåvade och utvalda för att bekämpa inkräktarna. De har förmåga att som piloter synkronisera med besjälade gigantiska stridsrobotar (så kallade Evangelions, EVAS), skapade av Shinjis känslokalla fader. Synkroniseringen sker neurologiskt genom att piloternas cockpit fylls med substansen LCL, ett slags symboliskt fostervatten.

Utöver detta tillkommer i berättelsen diverse relationsproblem, blod, svett och tårar samt existensen av en ännu mystiskare organisation, SEELE, som bakom kulisserna sysslar med ett projekt för "Human Instrumentality" (jap. 人類補完計画, Jinrui Hokan Keikaku) med avsikt att fullända mänskligheten genom den definitiva apokalypsen, the 3rd impact, avsett att bryta ned de AT-fält ("absolute terror") som på ett psykiskt plan existerar mellan alla individer och upprätthåller deras egenart och försvårar kollektivitet.

Figurgalleri

Några av huvudpersonerna i berättelsen är:

 • Shinji Ikari, "The Third Child", pojken som tvingas att styra det biomekaniska vapnet EVA01. Plågas av svårmod och tvivel.
 • Gendo Ikari, far till Shinji, vetenskapsman och chef för NERV.
 • Yui Ikari, Shijis avlidna mor, vars själ är knuten till EVA01.
 • Rei Ayanami, "The First Child", inåtvänd och gåtfull, pilot för EVA00. Visar sig vara inte helt mänsklig.
 • Asuka Langley Soryu, det andra barnet, stridbar och hetsig, provrörsbarn, föräldrarna var genier.
 • Misato Katsuragi, befälhavare för EVA-piloterna, för vilka hon är som en storasyster. Säger att "the Japanese way is to consider the priorities and needs of others before one's own".
 • Ritsuko Akagi, chefsforskare vid NERV. Hon har ansvar för superdatorn MAGI som hennes mor designade, egentligen ett kluster av tre datorer, benämnda Melker, Kasper och Baltsar, som arbetar via majoritetsbeslut.
 • Kaoru Nagisa, det femte barnet, som dyker upp som ersättningspilot när Asuka är sjuk. Han är egentligen en spion utsänd av SEELE, men blir vän med Shinji.

Publicering

"Neon Genesis Evangelion" © Anno Hideaki och Viz Media.

Mangan började publiceras som följetong ett halvår innan animen släpptes. Den sista delen, volym 14, utkom i Japan november 2014, två år efter volym 13.

Japan Japan

Usa USA

Frankrike Frankrike

 • Vol 1–14 från 1998–2014 av Glénat.

Polen Polen

Spanien Spanien

Sverige Sverige

Avläggare

Asuka blir svartsjuk när Rei och Shinji sitter bredvid varandra © Dark Horse

Förutom huvudmangan finns ett par spinoffmanga baserade på "Evangelion".

 • "Shinseiki Evangelion: Ikari Shinji Ikusei Keikaku", av Osamu Takahashi och Gainax (Kadokawa 2005, 18 volymer utgivna (maj 2016))

Översatt och utgiven i USA som:

 • "Neon Genesis Evangelion: Shinji Ikari Raising Project" (Dark Horse 2009-18, 18 volymer).

"Raising Project" är titeln på en serie dataspel från Gainax, där man likt en förälder kan följa och styra en figurs uppväxt. För Evangelion har man gett ut spel för Rei, Asuka och Shinji.

Mangan är relativt trogen den ursprungliga berättelsen, men skildrar EVA-piloternas tidiga uppväxt och skolgång. På så vis blir mangan en mera ordinär skolliv/romans/komedi-historia av typen shounen. Även om anknytningen till NERV också finns med via deras forskarföräldrar och arbetet där samt hela science fiction-perspektivet.

 • "Shinseiki Evangelion: Koutetsu no Girlfriend 2nd", av Fumino Hayashi och Gainax (Kadokawa 2003, 6 volymer)

I USA utgiven som:

 • "Neon Genesis Evangelion: Angelic Days", (ADV manga 2006, 6 volymer)

EVA-barnen är i denna manga åter i skolmiljö, men här i en historia mera av shoujo-slag.

 • "Neon Genesis Evangelion Pikopiko Chugakusei Densetsu", 4 volymer 2014-17.
 • "Neon Genesis Evangelion Ikari Shinji Tantei Nikki", 2 volymer 2010-11.
 • "Neon Genesis Evangelion Campus Apocalypse", 4 volymer 2009.

I andra media

"The End of Evangelion", omslag till brittisk dvd-utgåva. © Gainax.

"Neon Genesis Evangelion" var en anime i 26 halvtimmeslånga avsnitt för japansk tv som gick 1995-96 och var producerad av Gainax samt i första hand planerad och skriven av Hideaki Anno. Serien väckte stor uppmärksamhet genom sin seriösa, kontroversiella och realistiska stil och blev även en stor kommersiell framgång. Med tiden utgiven på dvd och streamad i flera länder världen över.

Utöver de 26 ursprungliga avsnitten (som även utgivits i olika format, directors cut etc.) släpptes också 1997-98, avsedda för biografvisning, avsnitten "Evangelion: Death and Rebirth" samt "The End of Evangelion". Med en speltid på 115 resp. 90 minuter har dessa även utgivits på dvd. De ger ett kataklysmiskt slut på berättelsen, där NERV stormas av japanska militären, SEELE igångsätter "3rd impact" och den förbjudna föreningen mellan Rei (Lilith) och Adam sker varpå samtliga individuella medvetanden på jorden upphör och sammansmälter, allt för Shinjis skull, som dock förkastar detta Liliths kosmiska ägg2 varpå AT-fälten återupprättas och allt är som vanligt igen (eller inte, Jorden är täckt av ett hav med LCL). Handlingen sker parallellt både intrapsykiskt hos Shinji och i den externa verkligheten. Denna historia har ej ingått i mangan.

År 2007 påbörjades "The Rebuild of Evangelion", en slags alternativ omskrivning/fortsättning av berättelsen i form av en tecknad långfilmstrilogi försedd med ordningsnummer: 1.01, "You Are (Not) Alone", 2.22, "You Can (Not) Advance" samt 3.33, "You Can (Not) Redo". Denna version har dock mottagits med betydligt mindre intresse än "The End of Evangelion", som hade ett slags definitiv chockverkan på seriens fans.

Recensioner

Fotnot

1. Beskrivs bl.a. av Lesley Aeschliman i BellaOnline.

2. Det kosmiska ägget är här Svartmånen, en artefakt från "1st impact" i förhistorisk tid, som kolliderat med Jorden och befinner sig vid geofronten under NERV.