Olli

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med "Ollie" av Henry Boltinoff.


"Olli" var en svensk humorserie för barn, skapad av Nils Egerbrandt. Serien handlade om en eskimåpojke och hans äventyr.

"Olli och Havsörnen" från Tuff och Tuss nr 1 1953. © Nils Egerbrandt.

Historik

"Olli" startade som dagspresserie i Dagens Nyheter i december 1952. Sedermera började den även som veckosida i Året Runt och som längre avsnitt i serietidningen Tuff och Tuss.

Egerbrandt assisterades av Göte Bodin som tuschade vissa avsnitt. Även Bertil Wilhelmsson var delaktig i tecknandet. Egerbrandt slutade med serien kort efter det att han 1960 tagit över Rudolf Peterssons "91:an" på heltid.

På 2000-talet har Patrik Norrman tecknat prover på en moderniserad version av "Olli", vilket dock inte lett till någon publicering ännu.

Handling

Eskimåpojken Ollis vardag och äventyr. Med i serien fanns även kompisen Jumpe, väninnan Pova och den tama isbjörnen Bobo. Senare tillkom även Kulibul, en konstig prick från planeten Mars.

Publicering

"Olli" publicerades som dagsstripp i DN, som veckosida i Året Runt och i längre avsnitt i serietidningen Tuff och Tuss, vilka senare repriserades i Pelle Svanslös, Mika och Goliat. Några reprissidor gästade även ett nummer av serietidningen Åsa-Nisse 1979.

Dagspress

Veckopress

Serietidningar

Album

Kuriosa

  • "Olli" medverkade i ett tidigt försök med svenska 3D-serier. 3D-äventyret "Olli och Pova reser till månen" gjordes av Egerbrandt och publicerades i Tuff och Tuss.

Mer om Olli