Omamori Himari

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Omamori Himari", bild av Milan Matra. © Yen Press

"Omamori Himari" ("おまもりひまり"), manga av Milan Matra.

Handling

Den föräldralösa tonårskillen Yūto Amakawa är allergisk mot katter. Detta är besvärligt när han blir väckt på mornarna av barndomsvännen Rinko Kuzagi och hennes katt när det är dags att gå till plugget. Rinko gillar Yūto och ser sig som hans flickvän. Desto svartsjukare blir hon när den mystiska Himari Noihara dyker upp, en högbystad och svärdssvingande tjej som säger sig lovat att ta sig an Yūto och skydda hans liv på uppdrag av hans farfar.

Detta verkar sig dock vara av godo, Yūto behöver allt beskydd han kan få, han tillhör nämligen utan att veta om det en gammal släkt av demonjägare, och demonerna börjar nu få upp spåret efter honom, innan han vaknar till medvetande om sitt uppdrag. Yūto har dessutom tappat en hel del av sina barndomsminnen. Himari fyller sålunda funktionen av en mänsklig omamori1 efter det att Yūtos barndomsamulet nu har tappat sin kraft.

Dock är inte Himari så mänsklig som hon verkar, hon är i själva verken en kattande (neko) och alltså själv en slags demon, en ayakashi2. Hennes lojalitet mot Yūto är dock obrottslig, vilket snart visar sig då den första ayakashin anfaller, en grönblek vattenande med ormtunga vid namn Shizuku, utsänd av ett yōkairåd djupt inne i skogen. Yūtos barmhärtighet och godhet och tro på fredlig samexistens mellan människor och ayakashi bevekar dock Shizuku, och hon ingår snart även hon i hushållet.

Fler märkliga damer dyker så småningom upp i historien, bland andra den gråtmilda servitrisen (dvs en maid) och te-anden3 Lizlet samt ytterligare en fientlig ayakashi, hinoenman Ageha som tillsammans med en daidarabocchi4 försöker ta livet av Yūto, men misslyckas tack vare Himari.

Dessutom inträder i handligen en kvinnlig demondräpare, Kuesu Jingjūji, från en annan släktklan som förefaller vara tämligen intolerant och ondsint. Kuesu är utbildad i svartkonst vid Royal Magic Society i England och säger sig vara trolovad med Yūto sedan barndomen, via omiai5. Detta reagerar dock både Himari och Shizuku häftigt på, så fler förvecklingar är att vänta i fortsättningen.

Publicering

Kuesu Jingjūji med grimoire6 och goth-inspirerad dräkt, ritad i chibi7-stil. Bland de 12 demonjägarklanerna har familjen Jingjūji lägst anseende, på grund av sina västerländska metoder.
Bild av Milan Matra. © Kadokawa Shoten

Mini japan.gif Japan

Följetong i Dragon Age 2006-13, samlad i 12 volymer från Kadokawa Shoten. Även en volym antologiserier med bidrag av olika tecknare utgavs.

Mini usa.gif USA

Samtliga volymer utgavs i USA av Yen Press 2010-14.

Mangan hamnade hösten 2012 på New York Times bestseller-lista för manga, omnämnd som "harem comedy".

Mini tyskland.gif Tyskland

Utgiven i 12 volymer på tyska av Panini 2012-14 under titeln "Talisman Himari".

Mini republiken kina.gif Taiwan

Utgiven på kinesiska av Kadokawa Taiwan under titeln "守護貓娘緋鞠".

I andra media

Även en anime i 12 avsnitt visad i japansk tv av Tokyo MX 2010.

Fotnoter

1. En omamori är i japansk folktro en amulet som beskyddar bäraren mot olycka och onda andar. De liknar färgglada tepåsar och säljs flitigt i olika japanska tempel och helgedomar.

2. En ayakashi är i japansk folktro en övernaturlig varelse, en vanligare benämning är förmodligen "yōkai". Gruppen inkluderar naturväsen, spöken och andra andar.

3. Lizlet är ett exempel på en tsukumogami, en ande som ursprungligen kommer från ett besjälat föremål, i hennes fall en tekopp.

4. En daidarabocchi är i folktron en mycket stor och stark yōkai som här kommenderas av Ageha. De är normalt inte elaka utan sägs även ha humor.

5. En omiai är ett arrangerat äktenskap som tidigt, i barnaåren, görs upp mellan parternas respektive familjer. Var tidigare vanligt förekommande i Japan.

6. Grimoire är den franska termen för en medeltida trolldomsbok med besvärjelser.

7. Med chibi (liten) avses i mangasammanhang en barnsligt ritad figur av en karaktär. Är proportionerna orealistiska talar man även om en "super-deformed" (SD) figur.