Otoyome Gatari

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Otoyome Gatari". Bild av Kaoru Mori. © Enterbrain.

"Otoyome Gatari" ("乙嫁語り", eng. "A Bride's Story"), japansk manga av Kaoru Mori.

Handling

En berättelse från 1800-talet och centralasiens historiska sidenväg bland turkiska jägare och hästfolk i närheten av Kaspiska havet. Den 20-åriga flickan Amira Halgal börjar bli till åren i giftassammanhang, men lyckas bli bortlovad till den 12-åriga pojken Karluk Eihon från en grannby, och hon reser dit med sin hemgift.

Amira finner sig väl tillrätta i sin nya miljö, även om hennes seder och bruk skiljer sig något från bybornas. Bland annat visar hon sig vara en duktig jägare med pilbåge på hästryggen, en konst som de bofasta byborna närmast glömt bort, men som hon nu får lära ut till ungdomarna. Hennes konstfärdiga kläder och sykunskaper väcker också uppskattning bland kvinnorna. Bekymmer följer dock när den bergsby som Amira kommer ifrån vill att hon återvänder för att åter giftas bort till en by på slätten där man vill få inflytande.

Publicering

Mini japan.gif Japan

Följetong i Fellows! samt Harta med start 2008, samlad i 7 volymer från Enterbrain.

Mini usa.gif USA

Ges ut i USA av Yen Press under titeln "A Bride's Story", alla 7 volymer 2011-15.

Mini tyskland.gif Tyskland

Ges ut i Tyskland av Tokyopop GmbH, 6 volymer 2011-15.

Mini finland.gif Finland

Ges ut på finska av Punainen jättiläinen under titeln "Aron morsiamet", 5 volymer 2014-15.

Mini frankrike.gif Frankrike

Ges ut på franska av Ki-Oon, hittills 6 volymer.

Priser och utmärkelser

Serien erhöll 2014 första pris i Manga Taisho Award.

Kuriosa

Historiskt är barnäktenskap där flickan är yngre än sin make vanligare, än det motsatta fallet, som i denna berättelse av Mori, där pojken är åtta år yngre än kvinnan. Mori har så att säga vänt på rollerna. Men allt beror ju på tillgång av lämplig partner i de små samhällen som det handlar om. Även i Sverige förekom barnäktenskap, man kan till exempel erinra om den Heliga Birgitta som på 1300-talet gifte sig vid 13 års ålder.