Our Gang

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med serien "Vårat gäng".
Ej heller att förväxla med Hongkong-serien "Little Rascals" se senare titel "Oriental Heroes".


"Our Gang" är namnet på en serie komedikortfilmer ursprungligen producerade av Hal Roach med start 1922. De första filmerna var stumfilmer, men snart tog de steget in i ljudfilmens värld och fortsatte att produceras fram till 1944. Sammanlagt producerades 220 kortfilmer och en långfilm i originalserien. På 1950-talet lanserades de 80 ljudfilmerna som en tv-serie som fick den nya titeln "Little Rascals".

Filmerna handlade om ett gäng barn i ett fattigt kvarter och deras äventyr och busstreck tillsammans. Genom åren avlöste barnskådespelarna varandra och figurgalleriet var i ständig utveckling. Bland de mest kända figurerna kan nämnas Sunshine Sammy, Farina, Chubby, Stymie, Spanky, Buckwheat, Alfalfa, Darla och Porky, samt hunden Pete the Pup. Till de mer kända skådespelarna hör Jackie Cooper.

Konceptet har återupplivats vid flera tillfällen, både som animerad film, animerad tv-serie och spelfilm (den senaste från 1994).

Ursprungliga "Our Gang"/"Little Rascals" har sänts i Sverige på SVT:s jullovsmorgon på 1980-talet, under titeln "Rackarungar".

Serieversionen

Även tecknade serier har gjorts med filmerna som förlaga. 1942 startade Dell Comics sin utgivning av serietidningen Our Gang Comics som kom ut i 39 nummer. 1948 bytte tidningen namn till Our Gang with Tom & Jerry och kom ut i ytterligare 20 nummer innan den slutligen gick upp i tidningen Tom & Jerry 1949. Upphovsmännen till serien "Our Gang" är inte identifierade. Förutom huvudserien publicerades i tidningen/tidningarna biserier som "Tom & Jerry" och "Bruno Björn och Benny Burro".

2006 gav Fantagraphics ut engångspublikationen Our Gang #1 med nyproducerade serier av Jeff Smith.