Owl (Dell)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med Marvels superskurk med samma namn eller någon annan Owl.


The Owl, superhjälte från amerikanska förlaget Dell Comics. Owl skapades av Frank Thomas och första framträdandet var i serietidningen Crackajack Funnies nr 25 (juli 1940).


Fiktiv biografi

Nick Terry, polis i staden Yorktown, upptäcker att det är enklare att sätta dit skurkarna utan att behöva rätta sig efter polisens regelemente. Han iklär sig en ugglekostym och tar identiteten Owl. Utan superkrafter tar han hjälp av hjälpmedel som en flygande bil (The Owlmobile laddad med Owl-bombs), ficklampa med "negativt ljus" (det vill säga mörker), robotugglor och en slängkappa som även fungerar som fallskärm. Hans flickvän, Belle Wayne, upptäcker hans identitet och blir hans medhjälpare som Owl Girl.

Historik

Efter att Crackajack Funnies lades ner, i och med nummer 43 (januari 1942), fortsatte serien i Popular Comics nummer 72 (februari 1942). Där gick den till och med nummer 85 (mars 1943) då den lades på is.

Efter tv-serien "Batman" blivit populär bestämde sig Gold Key Comics, som hade köpt upp titeln från Dell, att ge ut serien igen. Denna gången i samma kitsch-anda som i tv-serien. Detta med hjälp av Jerry Siegel (manus) och Tom Gill (bild). Tidningen kom ut i två nummer med ett års mellanrum. Efter detta tog det till 1976 innan Owl dök upp igen, denna gången i en crossover med Doctor Spektor.

Numera är Owl med i AC Comics stall av gamla superhjältar. Han kommer även att medverka i serien "Superpowers" utgiven av Dynamite Entertainment under 2007–2008.

Källor