Owl (Marvel)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med Dells supershjälte med samma namn eller någon annan Owl.


The Owl, superskurk med uggleliknande yttre i superhjälteserier från amerikanska förlaget Marvel Comics. Owl skapades av Stan Lee och Joe Orlando och första framträdandet var i serietidningen Daredevil nr 3 (juni 1964). Denne superskurk brukar oftast ställa till problem för Spider-Man och Daredevil. Har även kallats för Ugglan på svenska.


Fiktiv biografi

Den framgångsrike finansmannen Leland Owlsley kallades "The Owl of Wall Street" på grund av sina visa investeringar. När skattemyndigheterna upptäckte hans kriminella kontakter övergav han sitt civila jobb för att bli karriärsbrottsling och så småningom en makthavare i undre världen. I början planlade han mest brott och använde sin fallenhet för taktik och sin listighet som främsta vapen, men senare i livet kom han över ett serum som gav honom flygförmåga och muterade hans kropp. Trots flera misslyckade försök att döda superhjälten Daredevil, och trots sitt enorma brottsimperium, så har Owl adrig fällts i domstol för några allvarligare brott.

Under åren som har gått har Owl blivit allt mer djurisk som en följd av de bisarra experiment han har utsatt sig för med avsikt att få flygförmåga och läka den ryggradsskada som egentligen borde gjort honom rullstolsbunden. En gång i tiden använde Owl ett exoskelett för att kunna gå, men numera har ryggskadan läkts. På senare åt har det avslöjats att Owl i själv verket är en mutant med vissa medfödda förmågor.

Även om Owl tidigt var Daredevils ärkefiende har kan på senare år hamnat i skuggan av mer färgstarka figurer som Kingpin och Bullseye. När Kingpin var på väg att sluta ett avtal med FBI arrangerade Owl bevisematerial på ett sådant sätt att Kingpin istället blev arresterad för mord. Med Kingpin ur vägen kunde Owl nu åter stärka sin ställning i New Yorks undre värld

Efter att ha misshandlats rejält av Daredevil (för att han hånade Daredevils synbara misslyckande att rädda Foggy Nelson från att knivhuggas till döds), rymde Owl från fängelset och stal cyborgen Deathlok från underrättelseorganisationen S.H.I.E.L.D. för att sälja honom till högstbjudande. Tyvärr gjorde Owl detta utan tillåtelse från den nya superskurkbossen The Hood, varpå Deathlok snabbt blev stulen från honom.

Superkrafter

Många av Owls fiender antar att han bara är en människa med ett lustigt yttre, eftersom han helst låter inhyrda torpeder sköta den fysiska kampen, men inget kan vara mer fel. Owl tog tidigt ett serum som gjorde det möjligt för honom att glidflyga korta avstånd, men detta kräver att han hoppar från minst 6 meters höjd. Medan har glidflyger kan han göra olika komplicerade manövrar som vanliga människor inte skulle hinna eller klara. En god hjälp i gliflygandet har han i en psionisk förmåga som får hans kropp att sväva (levitation). Under gynnsamma förhållanden (med till exempel medvind) kan Owl glidflyga genom ett helt kvarter. Han bär även specialsydda kappor som liknar vingar och underlättar flygningen ytterligare.

Hans ben är ihåliga och han har en större muskelmassa än normalt. Owl ägnar sig inte åt någon regelbunden träning, men tack vare sin mutering är han starkare, tåligare och har snabbare reflexer än en vanlig människa. (Owl är starkare än en genomsnittlig olympisk tyngdlyftare.) Han har superskarp syn och hörsel och kan vrida sitt huvud 180 grader precis som en uggla. Hans ögon kan rotera och titta åt olika håll, vilket ger honom ett större synfält än vanliga människor. Naglarna är i princip klor som lätt river igenom människohud, men han har även burit artificiella klor av metall som fästes kring handlederna. Han har ibland använt andra vapen och utrustning med fågeltema (precis som Batmans fiende Penguin).

Under åren som har gått har Owl försökt förstärka sin flygförmåga genom att genomgå en rad experiment. Resultaten har varit blandade, och som en biverkning har han förändrats både fysiskt och psykiskt. Han har blivit alltmer sinnesförvirrad och djurisk. Ett exempel på detta är att han numera gillar att äta levande möss till ett exklusivt vin. Men även fast han är sinnesförvirrad besitter han ändå ett skarpt kriminellt intellekt.

Källor

Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 19 november 2007, innehåller helt eller delvis information hämtad från engelska Wikipedia.