Peter Ahlbom

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
SERIESKAPARE
Peter Ahlbom
Född:∗ 1952-03-10 (67 år)

Land:Sverige Sverige
Språk:Svenska Svenska

Serier i urval
"Kunskapens korridorer"
"Mycke över hela"

Peter Ahlbom, svensk journalist, redaktör, illlustratör och serieförfattare, född 10 mars 1952. Manusförfattare till "Kunskapens Korridorer".

Biografi

Peter Ahlbom är utbildad journalist och har tidigare arbetat på Hudiksvalls-Tidningen. Ett starkt intresse för visor och folkmusik har lett till flera artiklar och projekt i ämnet. Han är idag (2012) redaktör för tidningen Spelmannen.

Serieskapande

Scen ur "Kunskapens korridorer" tecknad av Jens Ahlbom. © Peter och Jens Ahlbom.

Peter och hans bror Jens har skrivit och tecknat serier sedan de var små. Även om Jens är den som vunnit störst ryktbarhet som illustratör, och Peter har skrivit manus i deras gemensamma projekt, så har även den sistnämnde tecknat en del, bland annat karikatyrer i Hudiksvalls-Tidningen.[1] Han har också illustrerat enstaka böcker.

1986 deltog bröderna gemensamt i Stora serietävlingen i Dagens Nyheter, en satsning på att vaska fram nya serier för barn och ungdomar. Resultatet blev "Kunskapens korridorer", en vardagshumoristisk serie om klass 8C i Centralskolan. Serien vann första pris i vuxenklassen och började publiceras i tidningen Vi strax därefter. Den producerades i 150 avsnitt och samlades i två album från Rabén & Sjögren 1989 och 1991. 1997 återkom bröderna med en ny serie i Vi, "Mycke över hela" som utspelade sig i folkhemsk korvkioskmiljö, men som inte blev särskilt långlivad.

Utgivning

Serier

Tidningar

Album

  • Jens och Peter Ahlbom :"Kunskapens korridorer", Rabén & Sjögren 1989, ISBN 91-29-59191-0
  • Jens och Peter Ahlbom: "Ur djupet av kunskapens korridorer", Rabén & Sjögren 1991, ISBN 91-29-59848-6

Övriga böcker

  • Lena Roth: "Från kritätare till samplare"

Priser och utmärkelser

Kuriosa

Peter är äldre bror till Jens Ahlbom.

Recensioner

Fotnoter

  1. "DN:s serievinnare", artikel i Dagens Nyheter ("Söndag med DN") 1986-05-04