Peter Bagge

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Peter BaggeMoCCA Art Fest, april 2011. Foto och ©: David Liljemark.
Neat Stuff nr 5. omslag av Peter Bagge. © Peter Bagge.

Peter Bagge (född 1957), amerikansk skapare av alternativserier och diverse humorserier. Har gett ut tidningar som Neat Stuff, Hate och The Bradleys, alla med historier som kretsar kring hans antihjälte Buddy Bradley. Andra återkommande figurer i tidningarna är Junior, Tösabiten och Studs Kirby.

Bagge har även skapat serier som "Yeah!", "Sweatshop" och "Apocalypse Nerd". Han har också skrivit ett avsnitt av serieversionen av "The Simpsons" och medverkat regelbundet i tidningen MAD.

Mini sverige.gif Bagge på svenska

Serier av Peter Bagge publicerades flitigt i svenska serietidningar under 1980- och 1990-talet, först av Epix förlag och senare av Atlantic Förlags AB/Galago.

Av Epix förlags tidningar publicerades Bagge först i Pox, och därefter i Elixir, där han var med i samband med att tidningen gjordes om och bytte stil i nr 1/1987 och sedan medverkade i varje nummer fram till att tidningen lades ned efter nr 7/1987. Därefter togs Bagge upp av Brök, en humortidning som fungerade som efterträdare till Elixir. När Brök omarbetades 1990 flyttades Bagge slutligen till förlagets flaggskepp Epix där Bagge hann göra fem inhopp innan tidningen (liksom förlagets hela tidningsimperium) lades ned 1992.

Under senare delen av 1990-talet publicerades Bagge istället i Atlantic Förlags Megapyton och i Galago (som under denna tid också ägdes av Atlantic och producerades av delvis samma redaktion som Megapyton).

Externa länkar


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!