Mad

Från Seriewikin
(Omdirigerad från MAD)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Vadå? Jag, dyster?

Mad Magazine, amerikansk satir- och skämttidning grundad 1952 av EC Comics (ges numera ut av DC) som innehåller såväl serier som texter och skämtteckningar. Temat är galen humor och parodier på filmer, TV-serier m.m.

För den svenska utgåvan, se Svenska Mad.

Historik

Mad nr 82 (1963)

Tidningen var ursprungligen i vanligt serietidningsformat men 1955 övergick man till magasinsformat. Förutom renodlade serier började man då också använda sig av skämtteckningar, artiklar, fotografier m.m.

Tidningens grundare och ansvarige utgivare var William M. Gaines som jobbade med tidningen till sin död 1992. Den förste redaktören var Harvey Kurtzman som satte sin prägel på tidningens humor, och handplockade tecknarna Will Elder, Wally Wood, Jack Davis och John Severin till tecknarstaben. Andra kreatörer som tillhört "The usual gang of idiots" är bl.a. Al Jaffee, Don Martin, Antonio Prohias, Sergio Aragonés, Mort Drucker, Duck Edwing, Dave Berg och Basil Wolverton.

Likt flera amerikanska serietidningar har Mad en löpande numrering. Tidningen gavs ut med 550 nummer från starten till mitten av 2018, samt en mängd specialer vid sidan om numreringen. Med juninumret 2018 startade man dock om från nummer 1, i samband med att redaktionen flyttade från New York till den amerikanska västkusten.

Den 3 juli 2019 rapporterades det att tidningen i slutet av året kommer sluta säljas i kiosker, och i stället helt övergå till försäljning via direktmarknaden. Samtidigt övergick tidningen till att huvudsakligen publicera reprismaterial.[1] I samband med detta upphörde även den svenska distributionen av amerikanska Mad. Från åtminstone 1970-tal kunde amerikanska Mad köpas i välsorterade svenska tidningsbutiker.

TV-serier

1995 startade TV-serien MADtv på den amerikanska TV-kanalen FOX. Liksom tidningen innehåller den mestadels parodier på filmer, TV-serier och annan populärkultur. Under de första säsongerna innehöll TV-serien korta animerade inslag baserade på serier från tidningen, men i övrigt är kopplingen svag däremellan. TV-serien avslutades 2009.

2010 startade TV-serien MAD, den här gången en tecknad TV-serie, men med samma koncept som den förra TV-serien. Den här TV-serien avslutades 2013.

Mer om Mad

Externa länkar

Källor

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!