Phili Philin

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Phili Philin" tog farväl 1976 och i samband med detta prydde hon omslaget till Thud nr 31. Tecknad av Allan Borgström. © Familjen Borgström.

"Phili Philin" var en svensk humoristisk dagspresserie skapad 1943 (då under titeln "Blanka Blink") av Allan Borgström.


Handling

Serien handlade om en kvinnlig huvudperson i samma tradition som "Blondie", dock med skillnaden att fröken Philin var en arbetande kontorskvinna. På firman Kubb & Co. arbetade hon med direktör Kubb och springpojken Svante, samtidigt som hon ägnade sig åt kärlekens vedermödor med pojkvännen Linus. Philins getingmidja och korta kjolar bestod i alla år, bara frisyren ändrades.

Historik och publicering

Serien debuterade som "Blanka Blink" i veckotidningen Idun 1943, och därefter blev hon "Phili Phillin" från och med första numret av kvällstidningen Expressen 16 november 1944. Sammanlagt 9560 strippar publicerades i Expressen, fram till 2 januari 1976, då serien lades ned.[1] Stavningen av namnet "Philin" har varierat, med ett eller två "l", men i Expressen stavades det inledningsvis "Phillin". (I Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning kallades serien emellertid för "Fröken Pinup").

Som mest publicerades "Phili Philin" i ett 30-tal svenska tidningar.[2] Serien har vid endast ett tillfälle publicerats i en serietidning, fyra sidor i Åsa-Nisse nr 12/1979. Utomlands har serien gått i en holländsk veckotidning och en fransk dagstidning.[3]

Avläggare

En manlig bifigur fick en period sin egen serie, "Hjalle Pjatt", som under åren 1944–1947 publicerades i ett 20-tal landsortstidningar. Bland annat gick den i Örebro-Kuriren från slutet av 1944 och fram till 24 april 1947.

Kuriosa

Allan Borgströms förklaring till namnet "Phili Philin" var: "I skolan fick vi lära oss att det bara var i stadsnamnen Phoenix och Philadelphia som f-ljudet stavades med ph. Därför fick hon heta "Phili Philin".[källa behövs]

Hyllningar och parodier

Parodiserier på "Phili Philin" publicerades upprepade gånger i Svenska Mad.

Artiklar i Thud

Fotnoter

  1. Artikel, Magnus Knutsson: "9560 strippar" (Thud nr 31, s. 24, 1976)
  2. Intervju med Allan Borgström i Nerikes Allehanda, 14 januari 1978
  3. Intervju med Allan Borgström i Nerikes Allehanda, 5 december 1968