Piratserier (piratutgåvor)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med serier som handlar om pirater, se piratserier (genre).


Pirattiteln och Disneyparodin Air Pirates Funnies nr 2, utgiven av konstnärskollektivet Air Pirates 1971. © upphovsmännen.

En piratserie eller piratutgåva är i serieutgivningssammanhang en utgåva som ges ut utan tillstånd från rättighetsinnehavaren.

Det finns några huvudtyper:

  1. Utgåvor som kopieras och som utger sig för att vara originalen, vanligt i Kina och Korea.
  2. Nygjorda serier med kända figurer som t.ex. de kinesiska "Harry Potter"-porrserierna eller "Batman Crusader" (likaledes från Kina). Kan även de utge sig för att vara "officiella". (Även rena parodiserier har i vissa fall klassats som piratserier, detta trots att de vanligtvis inte anses inkräkta på upphovsrätten eftersom de inte utger sig för att vara "äkta".)
  3. Populära serier som översätts till ett annat språk och ges ut utan tillstånd. Vanligt i Kina och Taiwan. I Ostasien är det vanligt att populära manga och manhwa översätts och trycks i stora upplagor. Det finns exempel på titlar som inte givits ut i t.ex. Kina för att piratkopiorna redan mättat marknaden.[källa behövs]
  4. Fanöversättningar av (mestadels) manga som sprids av fans via Internet. Förut var det mest själva texten som spreds, så man tvingades köpa själva serien på originalspråket för att kunna läsa den, men numera är det vanligaste att hela serien scannas in på dator och översätts. Det senare kallas på engelska för scanlation.
  5. Serier som skannas in och sprids via Internet. Denna kategori har sådan omfattning att utgivningen påverkas. Ett exempel är pornografiska och erotiska serietidningar från Eros Comix som kopieras via nätet i sådan mängd att svenska seriehandlare inte kan sälja dem. I vissa fall har förlaget till och med tvingats lägga ner sin utgivning (t.ex. "Bondageälvorna").[källa behövs] I denna kategori förekommer även gamla utgångna serier som på detta (otillåtna) sätt sprids via fans och på så sätt görs tillgängliga för nya beundrare. Exempel är tidiga "Musse Pigg" och "Kalle och Hobbe".
  6. Limiterade utgåvor med äldre originalmaterial riktade till hängivna fans, då rättighetsinnehavaren av någon anledning är ovillig att ge ut en utgåva själv.

Exempel på piratserier

Se även