Pokémon

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Pokémon Special", omslag av Mato. © Nintendo.

Pokémon (jap. ポケットモンスター Pocket Monsters), manga av Kousaku Anakubo, Hidenori Husaka, Satoshi Yamamoto med flera..

Handling

Handlar om djurliknande små "monster" kallade Pokémon som kan transformera sig och används i spel och turneringar. De som tränar och tävlar med djuren är Pokémontränare.

Publicering

Japan Japan

Följetong i Corocoro Comic 1996, samlad i 14 volymer av Shogakukan. En lång rad avläggare har getts ut.

Usa USA

Fyra volymer gavs ut i USA redan 1999 av Viz Media och hamnade högt på bestsellerlistan. Fler upplagor har följts. Serien fick "Favorite Manga Award" 2009 av Nickelodeon Magazine.

I andra media

Ursprungligen ett Nintendo-spel, vars olika utgåvor har sålts i mer än 245 miljoner exemplar internationellt. Företaget äger rättigheterna till Pokémon-konceptet. Även en anime för japansk tv från 1997 på i första hand 276 avsnitt som fått stor och långvarig spridning i världen, inklusive Sverige. Flera avläggare har dykt upp under åren. Lanseringen av ett mobilspel, "Pokémon Go", utvecklat Niantec väckte stor uppmärksamhet sommaren 2016 genom att spelare världen över sökte efter virtuella monster på mer eller mindre lämpliga ställen ute på gator och torg ledsagade av GPS-koordinater.

Kuriosa

Ett anime-avsnitt från 16 december 1997, "Dennō Senshi Porygon", nr 38 i första säsongen, har aldrig visats igen, då en scen med stroboskop-effekt gav närmare 700 japanska barn ett epileptiskt anfall och sjukhusvistelse.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!