Ranma ½

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Ranma 1/2)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Ranma ½"/"らんま ½", serie skapad av Rumiko Takahashi.

Handlingen

Ranma Saotome och P-chan. © Rumiko Takahashi.

Handlingen rör sig runt huvudpersonen Ranma Saotome, en (i grunden) skolpojke och hans släkt, kärleksförbindelser, vänner och fiender.

Ranma och hans far, Genma Saotome, är kampsportsfanatiker besatta av att bli bäst. I sitt sökande av nya tekniker och träningsmetoder så hamnar de en dag i Kina på det förbannade träningsområdet – ett område översållat av små källor. Ranma ramlar av misstag ner i "Nyannichuan" eller "den drunknade flickans källa", där en ung flicka drunknade för tretusen år sedan. Den som badar i denna källa förvandlas själv till flicka. Som tur är för Ranma så förvandlas han tillbaks till sig själv när man häller varmvatten på honom, men så fort han stänks ner med kallvatten så förvandlas han till flicka igen. Från och med denna ödesdigra dag blir hans stora mål i livet att bli kvitt förbannelsen.

Serien börjar när Ranma kommer hem till Genmas gamle vän herr Tendo för att förlovas med någon av familjen Tendos tre döttrar.

Genma ramlade i "den drunknade pandans källa" och förvandlas till panda av kallt vatten. I serien dyker det senare upp ett otal figurer som ramlat i en eller flera av dessa förbannade källor.

En annan förveckling är att Genma under Ranmas barnaår på resande fot lovat bort den lille parveln till alla möjliga döttrar efter vägen, så det dyker under seriens gång upp en hel rad fästmör som krånglar till Ranmas kärleksliv gång på gång.

Den som Ranma kommer närmast är annars Tendos egna dotter Akane.

Utgivning

Ranma ½ i Frankrike. © Glénat.

Mini japan.gif Japan

  • Publicerades ursprungligen i Shonen Sunday mellan 1987 och 1996.
  • Har samlats i 38 volymer

Mini sverige.gif Mini norge.gif Mini danmark.gif Finland Skandinavien

  • Har getts ut av på svenska 2003-06 av Egmont Kärnan i pocketformat. (38 volymer)
  • Ges även ut i Norge, Danmark och Finland i identiska utgåvor.

Mini usa.gif USA

Mini frankrike.gif Frankrike

Mini tyskland.gif Tyskland

Ryssland Ryssland

  • Utgiven i Ryssland under 2000-talet av Сакура-пресс (Sakura-press) med titeln "Ранма ½" (Ranma ½). Volym 15 utkom år 2010.

Ranma ½ i andra medier

Serien har gett upphov till flera filmer, två TV-serier, en musikal, en radiopjäs, musik, en framgångsrik popgrupp och flera dator- och TV-spel.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!