Ray Bradbury

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Weird Fantasy" från 1951. Omslag av Al Feldstein. © William Gaines

Ray Bradbury (1920-2012) var en av de klassiska amerikanska science fiction-författarna som startade sin karriär under 40-talet i pulp-magasinens värld. Han var mer poetiskt och intellektuellt lagd än flera av sina kollegor och mötte med tiden uppskattning inom en bred publik och kritikerkår. Bland hans verk märks "The Martian Chronicles", "The Illustrated Man", "The Golden Apples of the Sun" och "Fahrenheit 451". Flera av hans noveller har adapterats till seriemediet.

EC Comics och dess chefsredaktör William Gaines startade ett samarbete med Bradbury på 50-talet vilket resulterade i en rad serier byggda på Bradburys berättelser i bl.a. tidningarna Weird Science, Weird Fantasy, Vault of Horror och Shock SuspenStories. Tecknare var främst Joe Orlando, Wally Wood, Al Williamson och John Severin.

En del av Wally Woods Bradbury-serier återfanns i det lyxiga 70-talsfanzinet Witzend. Under 1974 påbörjades också en söndagsserie av Doug Wildey byggd på "The Martian Chronicles". Under senare år har det utkommit flera serieromaner trogna Bradburys ursprungliga text och med introduktioner av honom själv:

Ray Bradbury var själv intresserad av serier, naturligt med tanke på hans bakgrund inom pulp-pressen. Han deltog under senare tid en hel del på seriekongresser, ofta som inbjuden gäst.

Externa länkar