Serieroman

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Serieromaner)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

En serieroman (engelska graphic novel) är en längre tecknad serie i bokform. Jämfört med andra tecknade serier är berättelserna ofta mer komplexa samt riktar sig till mer mogna läsare.

Serier som har skapats och publicerats var för sig med en berättelse, och som tidigare inte har publicerats i tidningar eller böcker, kallas för original graphic novels (OGN).

Exempel på kända serieromaner är "Maus" av Art Spiegelman, "Watchmen" av Alan Moore och Dave Gibbons, "From Hell" av Alan Moore och Eddie Campbell, och "Elektra Lives Again" av Frank Miller.

Historik

Det engelska begreppet graphic novel är känt sedan 1920-talet[källa behövs], även om publikationer som skulle kunna kallas det fanns redan i slutet av 1800-talet. Begreppet populariserades dock i och med Will Eisners "A Contract with God", som hade undertiteln "a graphic novel" på omslaget. Den består dock av ett antal ganska separata historier, och borde kanske snarare kallas novellsamling än roman.

I USA, där traditionen av seriealbum inte varit lika stark lika länge som i Europa, har "graphic novel" i folkmun kommit att beteckna all serieutgivning i bok- och albumform. Både Marvel Comics och DC Comics använde redan under 80-talet uttrycket för att beteckna vad som i Europa skulle ha setts som "ordinära" normallånga seriealbum. Serieteoretiker i USA är generellt dock mer restriktiva och förbehåller uttrycket för de serieböcker som har ett slags "roman-kvalitet" i längd och stil.

Begreppet "grafisk roman"

På svenska ser man ibland även uttrycket grafisk roman (en direktöversättning av den engelska termen). Serieroman är dock helt klart det mer etablerade uttrycket och det som används i svensk fackpress om serier.

Annan användning av begreppet

Uttrycket "grafisk roman" har ibland även använts för att beteckna bildsatta romaner som inte är serieromaner, och inte tecknade serier över huvud taget. Termen har i Sverige fått saluföra böcker som:

  • "Eddie Bolander & jag" av Bo R. Holmberg, illustrerad av Katarina Strömgård, Rabén & Sjögren 2005. ISBN 9789129661736
  • "En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret", författad och illustrerad av Brian Selznick, Wahlströms 2008. ISBN 9789132153570
  • "Dagarna jag glömde" av Arne Svingen, illustrerad av Mikael Noguchi, Bokförlaget Hegas 2009. ISBN 9789185877133
  • "Vad nålen ritar" av Simon Hessler, bildsatt av författaren, Sjösala förlag AB 2016. ISBN 9789187193149

Ej att förväxla med

Se även

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 

Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 23 juli 2006, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Serieroman.