Red Sonja

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Red Sonja fick en egen tidning från Marvel Comics 1977. Omslaget till nr 1 tecknades av Frank Thorne. © Marvel Comics/Red Sonja LLC.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Red Sonja är en kvinnlig barbar skapad av Roy Thomas och Barry Windsor-Smith som ursprungligen dök upp i Marvel Comics serieversion av "Conan barbaren". Löst baserad på novellfiguren Red Sonya, skapad av Robert E. Howard.

Även känd som Röda Sonja på svenska.

Handling

Den unga flickan Sonja ser sin familj mördas och blir våldtagen av en grupp soldater. En gudinna uppenbarar sig inför henne och lovar ge henne styrka nog att aldrig bli utnyttjad igen, men på ett villkor: att hon aldrig ger sig till en man som inte först besegrat henne i ärlig kamp. Red Sonja beger sig ut i världen på äventyr och stöter bland annat på barbaren Conan, som hon delar några äventyr med.

Serien

Sedan 2005 utges Red Sonja av Dynamite Entertainment.

Swords of Sorrow

2015 gav Dynamite ut miniserien Swords of Sorrow om sex nummer plus en mängd spin-offs, totalt 21 tidningar. Det är en stor crossover som samlar de viktigaste kvinnliga hjältarna ur Dynamites olika titlar, förutom Red Sonja bland andra Vampirella och Dejah Thoris. Alla manusförfattare är kvinnor, och huvudförfattare är Gail Simone. Förutom i huvudserien så förekommer Red Sonja också i trenummersserien Swords of Sorrow: Red Sonja & Jungle Girl.

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Pastischer och parodier

  • Figuren Red Sophia i Dave Sims "Cerebus" skapades som en parodi på Red Sonja.
  • Den monstruösa Tjocka Sonja (Sonia la Grosse i original) i Joann Sfars och Lewis Trondheims "Donjon" har inte lika uppenbara likheter, men namnet är en klar anspelning. I Sfars ursprungliga skisser hade dock Tjocka Sonja en ringbrynjebikini precis som Red Sonja.
  • Red Sarah i Larry Hamas "Barack the Barbarian" är en Red Sonja-figur baserad på den republikanska politikern Sarah Palin.

Red Sonja i andra medier

1985 kom spelfilmen "Red Sonja" med Brigitte Nielsen i huvudrollen. Barbaren Kalidor, en stand-in för Conan, spelades av Arnold Schwarzenegger (som för övrigt också har spelat just Conan på film). Regi av Richard Flesicher.

Figuren har också medverkat i ett avsnitt av en TV-serie med Conan.[när?]

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!