Spinoff

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Spin-off)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Med spin-off eller spinoff (även avläggare på svenska) brukar man beteckna en serie som har utvecklats ur en annan (medan den ursprungliga serien också lever kvar). Till exempel kan en bifigur från den ursprungliga serien bli huvudfigur i spinoff-serien, eller den ursprungliga seriens hjälte som barn, som i "Den unge Spirou". I vissa fall har en spinoff-serie i sin tur fått en eller flera spinoffer, inte minst inom de vida serieuniversa som finns hos superhjälteserierna från DC Comics och Marvel.

Spinoff-serien brukar ha åtminstone en del av figurer, miljö och genre gemensamt med originalserien.

Spinoffen kan sägas vara besläktat med, men skall inte förväxlas med, det fenomen som ibland gör att en nyintroducerad bifigur helt tar över en befintlig serie och gör att serien så småningom byter namn och fokus, så som exempelvis Karl-Alfred, som från början var en bifigur i serien "Thimble Theatre".

Ett annat besläktat fenomen är crossovern, som innebär att två seriers figurer förekommer i varandras serier, antingen tillfälligt eller med viss regelbundenhet. Exempelvis förekom Spirou och Gaston som bifigurer i varandras serier under den tid då båda tecknades av André Franquin.

Exempel på spinoff-serier

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!