Sensation Comics

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Sensation Comics, är namnet på en amerikansk serietidning utgivnen 1942-1953 - under sitt sista år med titeln ändrad till Sensation Mystery. Under större delen av sin levnad utgjorde tidningen hem för Wonder Woman. Titeln har därefter återupplivats för några kortare sejourer.

Sensation Comics I

Första numret utgavs av All-American Publications i januari 1942, och framsidan lockade med Wonder Woman, som hade gjort sitt första framträdande i All Star Comics en månad tidigare. Wonder Woman kom därefter att utgöra tidningens dragplåster och pryda varje omslag till och med #106 i december 1951. Därutöver publicerades främst serier med andra superhjälar från förlaget DC Comics (i vilket All-American så småningom uppgick); The Atom, Mr. Terrific, Sargon the Sorcerer, Wildcat, med flera, men också serier av andra genres, från science fiction till romantik.

I och med #107, januari 1952, övergick tidningen till att innehålla skräck- och mysterieserier med övernaturliga inslag, av samma typ som fyllde tidningar som "House of Mystery". Huvudsakligen innebar detta fristående serienoveller, men Johnny Peril, vars första äventyr publicerades just i #107, kom att bli något av tidningens huvudnummer och återkom i varje nummer.

För att spegla skiftet i innehåll fick tidningen ny titel från #110 (juli 1952), och "Johnny Peril" fick nu också pryda omslagen. Tidningen kom dock bara att fortleva i ett år under den nya titeln - #116 blev det sista.

Sensation Comics II

1999 användes titeln för en engångspublikation med Justice League.

Sensation Comics III

2014-2016 återuppstod titeln igen, nu åter som Wonder Woman-publikation. Total 17 nummer utkom denna gång.

Svensk publicering

"Johnny Peril"-avsnitten publicerades i Fantomen under 1996-1997.