Antologi

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Serieantologi)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Serie-Pressen nr 7/1972.

En antologi är en samlingsutgåva, d.v.s. en publikation innehållande fler än ett verk av en eller flera skapare. En serieantologi är alltså en publikation som innehåller mer än en serie av en eller flera skapare.

Kalle Anka & C:o räknas normalt inte som antologi eftersom den innehåller enbart disneyserier – även om det är olika författare, titlar och huvudroller – men däremot räknas Agent X9 som antologiserietidning. Exempel på andra kända antologiserietidningar är Galago, Alla tiders seriejournal, Gigant (huvudsakligen DC-serier), Topp-Serien och Western-Serier.

Antologier förekommer även i bok- och albumform, t.ex. "Bild & Bubblas stora seriebok" och "Comics – den stora serieboken".

Antologiserietidningar har haft en lång publikation inom serievärlden, då amerikanska serietidningar som Famous Funnies och New Fun Comics (senare More Fun Comics) producerades som antologier, först med återtryck av dagspresserier, senare med nyproducerat eget material i dåtida populära genrer som humorserier, fabeldjurserier, äventyrs- och superhjälteserier, etc.