Serieböcker

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Seriebok)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Jag Joakim Lindengren", Copyright upphovsmannen.

En seriebok är en publikation med ett huvudsakligt innehåll av serier, vanligtvis inbunden eller limmad med hårda pärmar och en eller flera avslutade serier, men variationer kan förekomma.

I Sverige anser nog de flesta att seriealbum betecknar alla serier i bokform, såväl stora som små, med hårda och mjuka pärmar. Andra anser däremot att det finns en skillnad mellan seriebok, seriealbum och seriepocket. Om en sådan gräns existerar så är den dock flytande – exempelvis så ges både album/böcker ibland ut med både hårda och mjuka pärmar.

Det kan även vara svårt att innehållsmässigt definiera vad som kan kallas en seriebok. Till exempel så kallar många en bok om serier för en seriebok (exempel: "Barn – Serier – Samhälle" av Nils Bejerot) medan andra håller hårt på att en seriebok ska innehålla enbart serier. Ett mellanting mellan dessa båda synsätt kan "Bild & Bubblas stora seriebok" sägas vara då den kombinerar artiklar med faktiska serier.

Jämförelser med termer på andra språk

Det kan vara värt att notera att det som på engelska brukar kallas comic book ofta avser en periodisk publikation av det slag som på svenska snarare skulle betraktas som en serietidning. Samlingar av sådana periodiska publikationer kallas trade paperbacks och kan antingen vara softcover (med mjuka pärmar) eller hardcover (inbunden med hårda pärmar). Längre fristående serieromaner kallas graphic novels.