Serier: Publiceringsformer

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Publiceringsformer för serier finns av många slag.

Serier originalpubliceras huvudsakligen i fyra format: som dagspresserier (i sin tur uppdelade i dagsstrippar och söndagssidor), i serietidningar, i seriealbum (serieböcker) och som webbserier. Detta är också den kronologiska ordningen för publiceringsformernas tillkomst. Dagspresserier, serietidningar och seriealbum är tryckta media, medan webbserier är ett elektroniskt medium.

De moderna seriernas födelse kan delvis förklaras med förbättrade trycktekniker kring sekelskiftet 1900, som möjliggjorde enklare publicering av bilder. De första (moderna) serierna publicerades i dagstidningar innan de tog steget över till renodlade serietidningar på 1930-talet. Seriealbum kan dels betyda en bokutgåva med serier, dels en lyxigare variant av serietidningen, med kraftigare pärmar etc. Webbserier är den nyaste publiceringsformen, och troligen även den billigaste.

Ett flertal mindre vanliga publiceringsformer finns, från väggutställningar och grafiska blad till tuggummipapper och MMS i mobiltelefonen. Väggutställningar kan i vissa fall avse serieoriginal eller motsvarande tecknade eller målade bilder och visar i så fall inte tryckt media. Telefonserier är precis som webbserier publicerade i ett elektroniskt medium.Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!