Serie- och bildberättarprogrammet

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Serietecknarskolan i Hofors)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Varning.png Denna artikel innehåller uppgifter som behöver uppdateras.
Informationen i artikeln kan vara inaktuell, eller innehålla uppgifter om "nuvarande" eller "kommande" händelser som i själva verket redan har passerats,
eller att det inte framgår när händelsen inträffar. – Hjälp gärna till genom att uppdatera informationen!

Gå till diskussionssidan för vidare diskussion.

Serietidning nr 3/1993) © Serietecknarskolan

Serie- och bildberättarprogrammet, eller Serietecknarskolan som den kort och gott brukar kallas, är den äldsta utbildningen för serieintresserade i Sverige, startad 1992. Hösten 2003 blev programmet officiellt en högskoleutbildning inom Högskolan i Gävle, och är nu ett av de mest populära programmen vid högskolan[källa behövs].


Historik

Serietecknarskolan i Hofors startades 1992 på initiativ av Anita Drugge från Hofors Kommun. Den förste ansvarige var Mattias Gordon (serietecknare, illustratör och animatör). Under denna tid var skolan ett slags arbetsmarknadsåtgärd i det att man bara fick studera där med tillstånd av Arbetsförmedlingen.

Ett antal år och en nystart senare blev det hela en KY-utbildning istället. Från att ha varit ettårig, blev det nu möjligt att gå ett grundår för att sedan fylla på med ytterligare två år. Under dessa år styrdes skolan delvis av en ledningsgrupp, som förutom lokala politiker även bestod av välrenommerade seriekännare som Magnus Knutsson, Kristiina Kolehmainen, Anna-Clara Tidholm och Ingemar Bengtsson.

I början av 2000-talet tog Jordi Bota (konstlärare från Gävle) över ansvaret för utbildningen, med bistånd av serieskaparen Johan Höjer.

Då regeringen några år senare lade ner de flesta KY-utbildningar, gjordes skolan om till en högskoleutbildning. I samma veva rationaliserade ledningsgruppen bort sig själv och vidarebefodrade ansvaret till Högskolan i Gävle. Utbildningens huvudansvariga är för närvarande Johan Höjer och Andreas Persson. I nuläget är utbildningen två-årig, med ett tilläggsår som ger en examen i bildpedagogik.

Kursupplägg

Med hjälp av inlämningsuppgifter och intagningsprov antas årligen trettio elever till den tvååriga utbildningen, som förutom serier även fokuserar på illustration och bildberättande. Första året består av ett antal mindre kurser inom diverse områden, medan andra året består till stor del av fritt arbete och ett slutprojekt, då man kan välja att rikta in sig på serier eller bildberättande.

Förstaårseleverna gav tidigare ut skolans eget fanzin, Rekyl på årsbasis. Den satsningen har nu tynat bort. I gengäld producerar merparten av studenterna egna fanzin. Förstaårskullen 2007 var menad att fortsätta Rekyl-traditionen, men eftersom högskolan inte kunde erbjuda något ekonomiskt stöd för publiceringen startade eleverna istället det från skolan självständiga fanzinet Comic Royale.

Kuriosa

Bland de serieskapare som gått i Hofors märks Kwok-Hei Mak, Görgen Kronberg, Henrik Lange, Li Österberg, Sara Olausson, Johan Cedmar-Brandstedt, Lisa Medin, Stef Gaines och många fler.

Mer om Serietecknarskolan i Hofors

Externa länkar