Lisa Medin

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
SERIESKAPARE
Lisa Medin
Lisa Medin
Lisa Medin. Fotograf: Marcus Nyberg, oktober 2012.
Bilden tillåten för användning på Seriewikin.
Född:∗ 1985 (34 år)
Födelseplats:Borås
Pseudonym(er):Lisa M

Land:Sverige Sverige
Språk:Svenska Svenska

Grupp(er):Forte Collantes
 Utopi
 Kolik
 Galago
Studio(r):Otecknad
 Myling Media
 Mangapatriarkatet
Serier i urval
"Medley"
Webblänkar
[LisaMedin.com]
[Officiell blogg]

Lisa Medin, illustratör och serieskapare, mest känd för sin serie "Medley". Brukar signera sina serier som Lisa M.

Utbildning

Utbildad på det tvååriga Serie- och Bildberättarprogrammet (120 hp) vid Högskolan i Gävle (Serietecknarskolan i Hofors) 2005–2007, gick även Serieskolan i Malmös andra år 2007–2008 samt "Seriekonst och avancerat bildberättande" (30 hp) vid Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK) i Göteborg 2008–2009. Har praktiserat på Bonnier Carlsen och Schibsted Förlag.

Uppdrag

Medin började göra illustrationer och liknande uppdrag runt 2005. Hon formgav bl.a. Mangatalangen: Vinnarna 2007 (Bonnier Carlsen, 2007) samt den tillhörande utställningen, och medverkade som gästtecknare i Teckna Mera Manga (2008) av Esbjörn Jorsäter & Kwok-Hei Mak. Hon har illustrerat för bland annat Shojo Stars, Uppsala Kommun, Järfälla Kommun, Kvinnotryck och Metro. Hon har även gjort kortare serier och seriereportage, t.ex. för barntidningen Tivoli med vänner, Bild & Bubbla & ETC. Samarbetar sedan 2008 med Science Fiction-Bokhandeln (vilket till en början inkluderade recensioner och illustrationer till nätmagasinet J-fi) och tecknar en seriestripp för bokhandelns katalogutskick.

Har sedan 2004 varit flitigt verksam som föreläsare och workshopledare på ett flertal orter runtom i Sverige, bl.a. Stockholm, Enköping, Uppsala, Habo, Göteborg, Malmö, m.fl., och samarbetar dessutom med mellan- och högstadieskolor.

Arbetade inför Seriefestivalen / Small Press Expo 2011 som informationssamordnare på uppdrag av Kolik, Galago och Kartago Förlag, med att samla information om gäster, paneler och deltagare för en webbplats som uppdaterades kontinuerligt i samarbete med Serieteket. Höll i samband med detta i panelsamtalet med den kanadensiske serieskaparen Bryan Lee O'Malley under festivalen. Hon har deltagit, arrangerat och hållit i ett flertal paneler om serier på Kulturhuset Stockholm; bland annat höll hon 2014-2016 en årlig branschpanel tillsammans med Stef Gaines, då de även illustrerade festivalens informationskarta tillsammans.

Sedan 2013 driver hon podcasten Mangapatriarkatet tillsammans med Stef Gaines; "En podcast om serier i allmänhet, och den Svenska seriescenen i synnerhet". Gaines och Medin har två gånger (2014 och 2015) rest till Seriefestivalen i Angoulême och intervjuat personer verksamma i den franska seriebranschen. Efter ett längre uppehåll ligger podcasten just nu på is.

2014-2016 arbetade Medin för Egmont Publishing; först som projektledare och serieredaktör på plats från lokalerna i Malmö, med titlar såsom Bamse och 91:an (serietidning), och senare som frilansande manusredaktör med Hälge.

Publikationer

Medverkade 2004-2007 i ett antal fanzinpublikationer, (Mangaka, SiC Magazine, Kobamu, "Kvarnby Serier" m.fl.) däribland den egenpublicerade small press- sedermera Utopi-serien - Medley.

2005 gavs första delen av fansinet Medley ut. Efter ett gott mottagande började serien regelbundet tryckas upp i nya exemplar, och 2006 började publikationerna förses med ISBN-nummer. När den 2008 gick över till small press-formatet började serien säljas efter en förlagsmodell, vilket höll i sig tills dess att Medley 2011 började publiceras från början – i omarbetad version – i seriemagasinet Utopi. Medin släppte senare själv en fristående kortberättelse som gratistidning till Seriefestivalen 2014, finansierad med annonser.

2011-2014 gick Medley i Utopi Magasin, utgiven av Kolik Förlag. Serien var en av de mest förekommande i tidningen; den var med i nummer 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10-11 samt 14.

2013 gavs den första samlingsvolymen av Medley, ut av Kolik Förlag (med titeln "Medley, vol. 1 – En ny våg"), och en digital utgåva utkom samma år via Egmonts plattform Seriecentralen. I slutet av 2014 köptes serien över av Galago. Uppföljaren har utannonserats, men är ännu utan släppdatum.

Medin har deltagit i ett antal antologier, såsom Ordningen upprätthålls alltid (Apart förlag, 2013), Serienördens kokbok (Natt förlag, 2014) och Kvinnor ritar bara serier om mens (Kartago, 2014).


Övriga Uppdrag

  • Verksam som manga- och serieteckningslärare på ett flertal orter runtom i Sverige, har även vikarierat på Kulturskolan Stockholm som teckningslärare.
  • Tidigare timanställd som bibliotikarieassistent på Serieteket i Stockholm.
  • Var med och startade samt drev Ateljé Otecknad på Telefonplan utanför Stockholm tillsammans med en grupp andra grafiska kreatörer och serietecknare under 2008-2012. Sitter nu i en ateljélokal i Bagarmossen.
  • Utgjorde 2008-2012 en fjärdedel av skräckförlaget Myling Media. Medverkade som redaktör och formgivare i antologin Silhuetter (2009).
  • Har varit med i Sveriges Radio ett antal gånger som expert och paneldeltagare – P3 Kultur, P3 Populär, PP3, Kino i P1 Kulturradion samt Studio Ett i P1. Har även livetecknat i SVT:s Barnkanalen.
  • Hennes aktiebolags namn, Korkskruv Mediabilder AB var det nionde namnförslaget av de som skickades till Bolagsverket.
  • Sitter som styrelsemedlem för Konflikt- och rättshjälpsfonden, Svenska Tecknare.

Externa länkar