Shō Toramaru

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Shō Toramaru, till vänster Nazrin och i höger nederkant Minamitsu Murasa. Bild av Makoto Hirasaka. © ZUN.

Shō Toramaru (寅丸 星), japansk seriefigur i Touhou Project av ZUN.

Publicering

Shō Toramaru är en av bifigurerna i Touhou Project. Hon återfinns i flera av de manga som ingår i Touhou Project:

Figuren

Shō Toramaru är en youkai, dvs en övernaturlig varelse som så många andra i det förseglade landet Gensokyo. Hon lever vid Myouren-templet, som är buddhistiskt och tillägnat guden Bishamonten. Det ligger nära människobyn, men besöks sällan av människor, utan är främst till för youkai. Templet leds av munken (kvinnligt helgon) Byakuren Hijiri, som en gång grundade det genom att förankra det flygande palankinskeppet ovanpå drömsalens stora mausoleum, där många youkai-andar vilar. Shō är alltså en lärjunge till Byakuren, som innan hon kom till Gensokyo var vänligt inställd till både människor och youkai, varför hon betraktades med misstänksamhet av männskor och slutligen blev fängslad och förseglad av dem. Så småningom befriades Byakuren dock av en grupp youkai som mindes henne med tacksamhet, däribland Shō.

Shō Toramaru och Nazrin (med slagruta) letar en mörk natt efter den fjättrade Byakuren Hijiri. Bild ur anime. © Manpuku Jinja.

Shō är något så ovanligt som en tiger-youkai, med tiger-öron och -svans. Detta är ovanligt eftersom tigrar inte existerar i Japan, utan i hennes fall rör det sig snarare om att hon förkroppsligar folks föreställningar och rädsla för tigrar. Tigrar kan ha använts i den japanska kabuki-teatern på 1700-talet, gamla konstverk (ukiyo-e) visar hur modiga män brottas med vilda tigrar på scen. En annan förklaring kan vara att tigern är ett av stjärntecknen i den kinesiska zodiaken, och även betecknar riktningen ost-nordost. Hennes ställning i templet är lite speciell, då hon inte bara är en lärjunge utan även kanaliserar guden Bishamonten själv och kan fungera som hans avatar och bär på hans pagod. Till hjälpreda har Shō en mus-youkai vid namn Nazrin, en liten musflicka eller dam med grått hår och brun kjol som lever i närheten av templet i Muenzuka, en viloplats för namnlösa andar. Nazrin sägs vara ledare för många möss och är också skicklig på att hitta saker med hjälp av slagruta. Liksom Shō är hon en stor samlare av saker.

Till utseendet har Shō, förutom öron och svans, även tigerspräckligt hår som går i gult och svart. Hennes ögon är guldgula och på huvudet har hon, vid formella tillfällen, en lotusliknande bonad (möjligen en vit lotus, påminnande om hennes tidigare tempeltillhörighet långt tillbaka). Hennes dräkt går i färgerna rött, orange och vitt, och runt midjan bär hon en tigermönstrad fäll. En vit slöja går i båge över hennes huvud, och hennes vita byxor under dräkten har volanger och krås medan skorna är enkla svarta lågskor. I officiella sammanhang bär hon en pagod i höger hand och ett spjut i den vänstra. Hennes förnamn, Shō (星), betyder stjärna, vilket kan indikera att hennes ursprung ligger utanför denna världen. Till sättet är Shō Toramaru alltid samlad och pålitlig, med en stor känsla för rättvisa, men kan ibland även visa starka känslor. Hennes krafter har med ansamlande av rikedomar att göra, där juveler och ädelstenar kan fås att avfyra strålar, men hennes deltagande i magiska strider är sällan lyckosamt då hon inte har någon större fysisk styrka. Vad hennes arbete och plikter i templet praktiskt innebär är det ingen som exakt vet.

I andra media

Shō Toramaru. Bild ur mmd-anime. © E&E.

Shō Toramaru är också med som bifigur i flera av de anime som finns runt Touhou Project, exempelvis de från Manpuku Jinja. Hon förekommer även i flera av de Touhou-spel som gjorts, till exempel "Undefined Fantastic Object" (2009) och "Double Spoiler" (2010).

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!