Silverblade

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Silverblade nr 3, omslag av Gene Colan. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Silverblade" hette en övernaturlig fantasyserie av Cary Bates (manus) och Gene Colan (bild) som gavs ut i en tolvnummers maxiserie av DC Comics 1987–88.


Handling

Serien kretsar kring den före detta filmstjärnan Jonathan Lord, som hade en lysande karriär som äventyrsfilmhjälte av Errol Flynn-typ under Hollywoods guldålder. Hans största roll var i filmen "Silverblade". Idag sitter han dock ensam och förbittrad i sitt ödsliga hem eftersom han blivit för gammal för att spela den typ av roll han tidigare alltid blivit typecastad som. Seriens berättarröst är Bobby Milestone, en före detta barnstjärna med en misslyckad filmkarriär bakom sig som idag arbetar som Lords utskällde butler.

Allt ändras då Milestone i en antikaffär köper en fågelstaty som påminner om Riddarfalken från Malta. När Jonathan Lord är ensam med statyn får den liv och förvandlar Lord till hjälten från filmen "Silverblade" – ung, vacker och hjältemodig. Snart inser Lord att han har fått den övernaturliga förmågan att förvandla sig till vilken som helst av alla de karaktärer han någonsin gestaltat på filmduken. Hans föredragna alias är den fäktande Silverblade, men en mängd andra gestalter (inspirerade av diverse hollywoodfilmer) passerar revy i serien.

Serien blir alltmer bisarr för varje nummer, i en vild mix av fantasy, superhjälte-action, och Hollywoodfilmsparodi. Till slut utmynnar den i en bakgrundsberättelse som förklarar var Lords krafter kommer ifrån. Både uramerikansk shamanism och den sjunkna kontinenten Atlantis är viktiga beståndsdelar i historien.

Kontinuitet

"Silverblade" är en fristående och självständig serie, men en del detaljer tycks antyda att den utspelar sig i DC:s universum. Referenser till serien har också gjorts i bland annat The All-New Atom nr 4 och 52 nr 22.