Atom

Från Seriewikin
(Omdirigerad från The All-New Atom)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Atom är namnet på fyra superhjältar i litet format från DC Comics, en från seriernas Golden Age och en från det som kallas the Silver Age samt två efterföljare från mer moderna tider.


Atom I (Al Pratt)

Atom I skapades 1940 av Bill O'Connor och Ben Flinton.

Al Pratt var kortväxt, något han ständigt blev retad och illa behandlad för. När han inte kunde skydda sin flickvän Mary James från en rånare dumpade hon honom, men Al hade trots detta tid och ork att bjuda en hemlös man på ett mål mat på vägen hem. Den hemlöse mannen visade sig vara den före detta proffstränaren Joe Morgan, som erbjöd sig att träna Al som tack. Al tränade för Joe i ett år, och när han återvände till sitt vanliga liv var han redo att möta vem som helst. Han skyndade till Marys hus och fann att hon precis hade blivit kidnappad. Al följde efter kidnapparna, slog ner dem allihop och räddade Mary. När polisen dök upp fann de brottslingarna bundna på golvet tillsammans med ett visitkort signerat "The Atom".

Al bestämde sig för att använda sina förmågor till brottbekämpning och iklädde sig en jämförelsevis löjlig kostym. The Atom blev en av de första åtta medlemmarna i Justice Society of America.

På 1980-talet gav författaren Roy Thomas Al övermänskliga krafter. Atom kunde nu bland annat utdela en s.k. atomic punch. Detta på grund av den strålning som han utsattes för under en strid med superskurken Cyclotron på 1940-talet.

Under Zero Hour-krisen begav sig hela det kvarvarande JSA till Vanishing Point för att stoppa superskurken Extant. Al var den förste som attackerade, något som kostade honom livet.

Atom II (Ray Palmer)

Atom med några kollegor, Blixten, Gröna Lyktan och Läderlappen. © DC Comics.

Ray Palmer är troligen den mest kände gestalten som gått under namnet Atom. Den krympande hjälten skapades av Gardner Fox (författare) och Gil Kane (tecknare), med hjälp av redaktören Julius Schwartz. Han debuterade i tidningen Showcase nr 34 (1961).

Forskaren Ray Palmer från Ivy Town fann ett fragment av en vit dvärgstjärna och använde detta i sina krympexperiment i hopp om att detta skulle kunna modernisera transportindustrin. Hans experiment med att koncentrera dvärgstjärneljuset genom en lins förminskade förvisso föremål, men med bieffekten att de strax därpå exploderade. När Ray, hans fästmö Jean Loring och en grupp studenter från Ivy University blev instängda i en grotta riskerade han livet genom att använda linsen på sig själv och krympa sig, fullt medveten om riskerna. Efter att ha räddat studenterna fann han till sin förvåning att han överlevt och designade en superhjältedräkt där krympningen ursprungligen styrdes från bältesspännet (senare genom handledskontroller). Han fann sig kapabel at krympa ner till mikroskopisk storlek och kunde resa via telefonlinjer. Han kunde också använda viktkontrollerna till att knocka motståndare genom att i liten storlek hoppa på dem med sin fulla tyngd.

Som Atom inledde han en superhjältekarriär och blev tidigt erbjuden en plats i gruppen Justice League of America. Han fick fiender som Plant-Master, Chronos Dr. Light, Bug-Eyed Bandit med flera. På det privata planet gifte han sig till slut med Jean Loring, men på grund av slitningar skildes paret och Ray begav sig till Amazonas regnskogar för att forska. Där fann han sig fångat i liten storlek och träffade på en småfolksnation, där han ett tag levde med en prinsessa. När småfolket förintades gick Ray under jorden ett tag och lämnade över rollen som Atom till Adam Cray. Väl tillbaka i rollen igen föryngrades han av superskurken Extant i "Zero Hour" och var ett tag ledare för Teen Titans innan han åter blev vuxen.

Atom II var aktiv i hjälterollen fram till alldeles nyligen[när?], då han försvann utan ett spår genom att krympa till sub-atomisk storlek. Orsaken var hans sorg över att hans ex-fru Jean mördat Sue Dibny, Elongated Mans fru i "Identity Crisis". För närvarande verkar Ryan Choi i hans ställe.

Atom III (Adam Cray)

Kortlivad Atom som skapades av John Ostrander för serien "Suicide Squad". När han dödades trädde Palmer åter in i rollen som Atom.

Atom IV (Ryan Choi)

Ny hjälte skapad av Gail Simone och John Byrne. Huvudfigur i titeln The All-New Atom, startad 2006.

Hyllningar och parodier

Externa länkar