Skip Williamson

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
SERIESKAPARE
Mervyn "Skip" Williamson
Född:∗ 1944-08-19
Födelseplats:San Antonio, Tx, USA
Död:† 2017-03-16 (72 år)
Fullständigt namn:Mervyn Williamson
Pseudonym(er):Skip

Land:Mini usa.gif USA
Språk:Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. Engelska (USA)

Serier i urval
"Snappy Sammy Smoot"

Mervyn "Skip" Williamson (19 augusti 1944 - 16 mars 2017), amerikansk serieskapare som framför allt var känd som en del av 1960-talets undergroundrörelse.

Barndom

Williamson föddes i San Antonio, Texas, USA som Mervyn Williamson, han var dock ganska busig som barn och en barnsköterska gav honom smeknamnet "Skip" efter Percy Crosbys seriefigur "Skippy"

Genombrott

Williamson publicerades först i Harvey Kurtzmans Help!. Hans första verk var en skämtteckning med två soptunnor betecknade "White Trash" och "Negro Trash" vilket gjorde narr av den dåvarande öppna segregeringen i USA. Skämtteckningen visades av komikern Dick Gregory i det populära TV-programmet "The Tonight Show", vilket ledde till ett omedelbart genombrott för Skip Williamson.

Karriär

Williamson flyttade till Chicago 1967 för at hjälpa sin vän Jay Lynch med med serietidningen The Chicago Mirror som 1968 bytte namn till Bijou Funnies. Vid det laget hade Robert Crumb redan börjat i redaktionen och Bijou Funnies skulle bli en en av de tidigaste, inflytelserikaste och mest uthålliga av sena 60-talets underground-serietidningar.

På 70-talet medverkade Williamson med sina skämtteckningar i tidningar som The Realist, Playboy och Hustler. Han skapade avdelningen "Playboy Funnies" i tidningen Playboy där många skämt- och serietecknare skulle publiceras genom åren.

Verk

Williamson producerade en uppmärksammad serietidning med titeln Conspiracy Capers, som gavs ut till stöd för de åtalade i rättegången mot aktivisterna kända som "The Chicago 8" (senare "The Chicago 7") och innehöll verk av bland annat Jay Lynch, Art Spiegelman, Jay Kinney, Dan Clyne och Paul David Simon. Williamson illustrerade även den första upplagan av Abbie Hoffmans bok "Steal this book", Hoffman var en av de åtalade.

"Snappy Sammy Smoot" är en av Williamsons mest kända serier.


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!