Skippy

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Skippy" av Percy Crosby © KFS
Ej att förväxla med "Lasse", en av huvudfigurerna i "Fenomenala 4:an"

"Skippy", serie om en buspojke skapad av Percy Crosby. Även känd som "Lasse" på svenska.

Historik

Buspojken Skippy gjorde sin debut i humorserien "The Clancy Kids", skapad 1915 av Percy Crosby. 1925 blev "Skippy" en egen serie, distribuerad av King Features Syndicate. Crosby behöll dock upphovsrätten till sin serie, något som var ovanligt vid den tiden. Serien rönte enorm popularitet över hela USA och Crosby blev en förmögen man.

1942 drabbades Crosby av problem med sin hälsa. Serien lades ner 1945. Efter problem med alkoholism, ett självmordsförsök och en längre konflikt med en matvarufabrik om rättigheterna att använda Skippy i reklamsammanhang, blev Crosby på felaktiga grunder (enligt Crosbys anhöriga) inspärrad på ett mentalsjukhus under de sista sexton åren av sitt liv.[1]

Mini sverige.gif Svensk publicering

"Skippy" publicerades under originaltiteln i Dagens Nyheter 1934–39.

Publicerades som "Lasse" i Svenska Dagbladet med start 1944.

Serien publicerades även under titeln "Lasse" i svenska Karl-Alfred med start 1946.

Filmversionen

En filmversion av serien kom 1931 med Jackie Cooper i huvudrollen. Filmen vann en Oscar (Norman Taurog för Bästa regi) och fick ytterligare tre nomineringar (Bästa film, Bästa manus efter förlaga, Bästa manliga huvudroll). Det var första gången en serierelaterad film fick nomineringar för Bästa film och Bästa manus efter förlaga.

Filmen fick en uppföljare redan samma år, med namnet "Sooky" efter Skippys bäste vän i den första filmen (spelad av Robert Coogan).

Externa länkar

Fotnoter

  1. Informationen finns att läsa på Skippys officiella webbplats.