Solomon Grundy

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med den argentinske serieskaparen Salomon Grundig.


Solomon Grundy är ett träskmonster och en superskurk i DC:s universum. Han dök ursprungligen upp på 1940-talet som fiende till den första Green Lantern (Alan Scott), men har senare återkommit gång på gång för att plåga åtskilliga hjältar i samma värld, däribland Justice Society of America, Hourman, Dr. Fate, Starman, Justice League of America, Stålmannen, Batman, Swamp Thing och Infinity, Inc..

2009 fick Solomon Grundy en egen maxiserie, utgiven i egen tidning. Upphovsman är Scott Kolins.

Handling

En rik man vid namn Cyrus Gold mördades i Slaughter Swamp utanför Gotham City i slutet av 1800-talet. Femtio år senare hade hans kropp ackumulerat en massa växtmateria och bildat en ny, zombieliknande varelse med enorm styrka och vilt raseri.

I modern tid har två saker om Grundy avslöjats.

  1. Han är egentligen en ofullkomlig elementarande (som Swamp Thing).
  2. Varje gång han dör återföds han med en ny personlighet, baserad på olika aspekter av Cyrus Golds medvetande. I vissa inkarnationer har han t.o.m. varit en god varelse och har knutit vänskapsband med hjältar som Jade och Starman. I de flesta inkarnationer är han emellertid ond, argsint, och extremt kraftfull och farlig.

I Grant Morrisons serie "Seven Soldiers" förekommer en hel armé "Grundies". Det är osäkert hur dessa förhåller sig till originalet.

Kuriosa

Solomon Grundy fick sitt namn från en gammal barnkammarramsa som börjar: "Solomon Grundy, born on a Monday..."

Figuren omnämns i poplåten "Superman's Song", framförd av Crash Test Dummies.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!