Swamp Thing

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Träskmannen och Louise Simonson på omslaget till The House of Secrets nr 92/1971 av Bernie Wrightson. © DC

"Swamp Thing", amerikansk skräckserie skapad av Len Wein och Bernie Wrightson, i sverige känd som "Träskmannen". Serien debuterade i The House of Secrets nr 92, 1971, men fick en egen serietidning 1972. Serien har kommit att bli en av de amerikanska vuxenseriernas stora namn efter att den gav Alan Moore möjlighet att göra sig ett namn som författare även i USA. Länge utgavs serietidningen av DC Comics vuxnare etikett Vertigo, men serien har numera flyttat tillbaka till DC:s reguljära superhjälteuniversum. "Swamp Thing" har även blivit film.


Handling

Det första avsnittet är ett fristående avsnitt om hur den – vad alla tror – förolyckade Alex Olsen kommer tillbaks från sin grav i träsket för att skydda sin ex-fru Linda. Konceptet var så lyckat att man skapade en fortsättningsserie med ungefär samma historia, bara att nu hette huvudpersonen Alec Holland och hade övernaturlig styrka.

Mini sverige.gif Svensk publicering

I Sverige publicerades "Träskmannen" för första gången i Toppserien (Ⅲ) nr 11/1971. Det var den första serien som publicerades i Toppseriens titel "Frysaren" med undertiteln "Träsk-monstret". Senare när "Träskmannen" blev en återkommande figur så publicerades serien i Toppserien (Ⅳ), nu under titeln "Träskmannen". De tidiga avsnitten repriserades i Gigant 1983–85. I Gigant publicerades serieversionen av den första filmen 1984, samt ett nyproducerat avsnitt 1982.

Några av Alan Moores avsnitt av serien publicerades i Inferno nr 1/1991–6/1992, då under originaltiteln "Swamp Thing".

Swamp Thing i andra medier

Det har gjorts två spelfilmer med Swamp Thing, en TV-serie samt en animerad TV-serie. I samband med den animerade versionen släpptes även ett sortiment med actionleksaker.

Hyllningar och parodier

Mer om Swamp Thing

Recensioner

Externa länkarStub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!