Svartsmurferna

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Svartsmurf)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Bzzbzz-flugan dyker upp för första gången och biter den late smurfen (den framtida Gnällsmurfen), ur "Hotet från Svartsmurferna" av Peyo. © Egmont

De ondskefulla Svartsmurferna dök upp i smurf-äventyret "Hotet från svartsmurferna"/"De svarta smurferna" (finns i två olika översättningar till svenska). Dessa är egentligen vanliga smurfer som förvandlats av en smitta spridd av den otäcka Bzzbzz-flugan. Svartsmurferna är elaka, sadistiska och har som enda mål att sprida infektionen vidare genom att bita osmittade smurfer i svansen. Det enda läte de ger ifrån sig är "Gnapp!".

Svartsmurferna har inte dykt upp efter det första äventyret. Däremot har Sprattsmurfen låtsats vara smittad vid senare tillfällen. I "Supersmurfen" tar en av de inbördes stridande smurferna inspiration från svartsmurferna och attackerar en annan smurf med ett "gnapp" i svansen.

Förmodligen är svartsmurferna i Sverige bäst kända som omslagsfigurer för askarna med svarta lakritssmurfer.

Kuriosa

Bzzbzz-flugan är ansvarig för att ha orsakat Gnällsmurfens gnällighet, då det onda giftet i honom inte har gått ut helt, än.[1]

Kontroverser

Det faktum att de onda smurferna är svarta till färgen har varit och är kontroversiellt. I Hanna-Barberas animerade version har man ändrat färgen från svart till violett. Då denna animerade version har visats på TV i Europa så har man därefter även givit ut vissa publikationer med lila smurfer i stället för svarta, t.ex. franska och nederländska kassettböcker, tyska bilderböcker (ex. "Die lila Schlümpfe", tysk bilderbok, VEMAG 2001). I vissa fall har man ändrat titel på dessa publikationer till Bzzbzz-flugans namn i stället (t.ex. "De flieg 'Bzz'!" – skiv/kassettbok i holland.) Något förvirrande för läsarna kan det nog bli när man ger ut båda varianterna nästan samtidigt. (t.ex. "Los pitufos morados" – spansk "lila" barnbok och "Los Pitufos Negros" – seriealbumet i "svart".) [2].

Albumet gavs länge inte ut på engelska, men lanserades 2010 i USA med lila istället för svarta smurfer, under titeln "The Purple Smurfs".


Fyra inkarnationer av "De svarta smurferna"
Smurf mr.jpg Hotet från Svartsmurferna.png De svarta smurferna.png Purple Smurfs.jpg
Tidig Mini-récit, första versionen av "Les Schtroumpfs Noirs". © Peyo/Dupuis Smurf-album nr 1, "Hotet från Svartsmurferna". © Peyo/Egmont Smurfernas äventyr nr 6, "De svarta smurferna" © Peyo/Carlsen Comics Smurfs Graphic Novels nr 1: "The Purple Smurfs",USA-version 2010. © Peyo/NBM.
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 

Fotnoter