Gnällsmurf

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Den förste Latsmurfen (den framtida Gnällsmurfen) blir påkommen av Gammelsmurfen, ur "Hotet från Svartsmurferna"/"De svarta smurferna". © Peyo/Dupuis/Egmont
Gnällsmurf (t.v.) på äggjakt ur "Trolleriägget"/"Ägget och smurferna". © Peyo/Dupuis/Egmont

Gnällsmurf, även känd som Buttersmurf, Tråksmurf eller Tvärsmurf på svenska (Le Schtroumpf Grognon i original). Figur i serien "Smurferna".

Historik

En lat smurf (dock inte identisk med den senare Latsmurfen) som blev biten av biten av Bzzbzz-flugan.[1] och alltsedan dess är ständigt gnällig, apatisk och negativ.[2] Avskyr i princip allt och alla, men är kär i Lilla Smurfan[3], avgudar Babysmurfen[4] och gillar blommor (men han gillar inte att någon vet att han gillar blommor).[5] Standardfrasen är "Jag gillar inte..."

Kuriosa

Den ursprunglige lata smurfen är den första smurf som blir förvandlad till en svartsmurf när han blir stungen av Bzzbzz-flugan i äventyret "Hotet från svartsmurferna"/"De svarta smurferna". Efter denna episod så blir han aldrig återställd och är därefter känd som Gnällsmurfen.

I senare äventyr dök Gnällsmurf och en annan Latsmurf upp tillsammans, vilket påvisar att det har funnits flera latsmurfer och understryker att Smurfernas namn inte är dopnamn, utan benämningar som kan ändras med tiden.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 

Fotnoter