Törnrosa

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Törnrosa eller "Prinsessan i den sovande skogen" är europeisk folksaga känd sedan 1300-talet, och därefter bland annat genom Charles Perraults och bröderna Grimms sagosamlingar. Som seriefigur har hon inte minst blivit känd genom den version som Walt Disney skapade som animerad film 1959.

Handling

För att fira sin dotters födelse ställer ett kungapar till fest, och bjuder bland annat in landets feer. En objuden fe dyker dock upp och kastar en förbannelse öven flickan; att hon på sin sextonde födelsedag kommer sticka sig på en slända och dö. Därefter lyckas en av de övriga feerna mildra förbannelsen så att hon enbart kommer falla i en hundraårig sömn. Trots kungens försök att rädda sin dotter, slår spådomen in, och inte bara prinsessan, utan hela slottet faller i sömn, och en ogenomtränglig törnrosbuske växer upp omkring slottet. Efter hundra år lyckas en prins väcka prinsessan med en kyss, och prinsen och prinsessan gifter sig.

Disneyversionen

Omslag till Walt Disneys Serier nr 1 1970. Törnrosa av Al Hubbard.

Walt Disneys animerade tolkning följer sagans huvudstory, men låter prinsessan (Aurora) och prinsen (Filip) bli trolovade redan som barn. Efter att den onda fen (Malificent) uttalat sin förbannelse försöker kungaparet rädda sin dotter genom att låta henne växa upp, under namnet Törnrosa, hos de tre goda feerna (Flora, Fauna, och Magdalena). Planen misslyckas, och på sin sextonde födelsedag faller Törnrosa, och med henne hela slottet, i sömn. Filip tar sig dock igenom törnet, besegrar Malificent – som förvandlat sig till drake – och omintetgör förbannelsen genom att kyssa Törnrosa, som återtar sin rätta identitet och gifter sig med Filip.

I samband med filmens premiär 1959 tecknade Al Hubbard två olika serietidningsadaptioner av den, en på 75 sidor, och en på 32 sidor. I dagspressen gick samtidigt en version tecknad av Julius Svendsen efter Floyd Gottfredsons manus, och 1995 publicerades en europeisk seriealbumversion av Régis Maine (manus) och Mario Cortes (teckningar).

Den kortare av Hubbards båda serier har publicerats flera gånger i svenska serietidningar: i Walt Disney's Serier 1/1970, Disney 50 glada år 1973 och Walt Disney's Klassiker 2/1980. Dessutom publicerades Cortes' nittiotalsversion i den inbundna serieboken "Disneys julafton" (2000).

Utöver adaptionerna så var serier med filmens persongalleri länge ovanliga – främsta exemplet är nummer 984 av Four Color, som utgavs samma år som filmen hade premiär och innehöll serier med de goda feerna (tecknade av Hubbard). Detta ändrades dock i och med den år 2000 inledda franchisen "Disney Prinsessor", som gett upphov dels till en mängd serier för barn i förskoleåldern, men också bland annat den japanska Disney-serien "Kilala Princess". 2003–2004 var Malificent dessutom en av huvudantagonisterna i en annan Disney-manga, "Kingdom Hearts".

2014 och 2019 spelade Angelina Jolie Malificent i två spelfilmer om den onda fen från sagan. Ingen av dessa har dock resulterat i några serier. Malificent har också figurerat i filmfranchisen "Descendants", även om fokus i dessa filmer ligger på hennes och andra Disneyfigurers barn. 2017 överfördes den första "Descendants"-filmen till serieformatet av den japanska serieskaparen Natsuki Minami.

Andra tolkningar

Törnrosa-sagan har överförts till seriemediet ett otal olika gånger, och på svenska bland annat publicerats i Sagoserien och Äventyr i bild. I likhet med många andra sagofigurer så figurerar Törnrosa dessutom i "Fabler".