TOK

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

TOK, signatur för den svenske serieskaparen Tomas Karlsson (född 1956) från Bleket på ön Tjörn. Arbetar som illustratör i Alingsås och tecknar "Majsan" och "I kvadrat".

TOK ritade serien "Majsan" för den lilla göteborgstidningen DEN 1979. Som sitt slutarbete för utbildningen på Konstindustriskolan (nuv. HDK) valde Karlsson "Tecknade serier". Han gjorde ett antal serier i olika stilar, som dock bara visades på utställningen. TOK var aktiv i Seriefrämjandet i Göteborg och var redaktör och medverkande i fanzinet Serietrycket, som skapades av föreningens medlemmar. Han var också medlem i Fria Serier och medverkade i "Mammut" 1983 med en serie där Tore Wizelius hade skrivit manus.

1982 skapade TOK seriefiguren "Tajgör" för tidningen Papperstigern, som dock försvann efter ett nummer. Han medverkade i Galago 1985 och i Elixir 1986, då med en serie efter manus av Magnus Knutsson. TOK textade även en del för Epix förlag. 1985 ritade TOK serietidningen Jakten på den försvunna lådan, efter manus av Hans Peterson, för Transportfacken. Tidningen distribuerades till landets skolor.

Mellan 1984 och 1992 ritade TOK ett antal obetitlade seriestrippar med musikmotiv för Musik i Västs tidning Intakt. 1987 återupptog han seriefiguren "Majsan" och gjorde henne till orienterare för Göteborgs OKs medlemsblad Inägokanten. 1989 började "Majsan" publiceras i Svenska Orienteringsförbundets tidning Skogssport och där publiceras serien tio gånger per år än idag.

1982 började TOKs politiska skämtteckningar synas på Göteborgs-Postens Världens Gång-sida. Från 1987 lite mer regelbundet och sedan 1988 publiceras de en gång i veckan. 1999 bytte bilden format och fick rubriken "I kvadrat". 1996 publicerade TOK en samling med den naturliga titeln "Samlade tokigheter".