Terry Gilliam

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Terry Gilliam (född 22 november 1940), amerikansk-brittisk underhållare, tecknare, animatör, komiker och filmregissör. Blev känd som den amerikanska medlemmen i den brittiska underhållningsgruppen Monty Python i slutet av 1960-talet. Har sedan 1980-talet främst arbetat som filmregissör, med verk som "Brazil" och "De 12 apornas armé" på meritlistan. Sedan 1960-talets slut bor Gilliam i England.

Den serierelaterade Gilliam

Tidigt i sin karriär jobbade Gilliam som skämt- och serietecknare. Han arbetade en kort tid i redaktionen för Harvey Kurtzmans Help! i början av 1960-talet (där han bland annat gjorde en fotoserie med framtida Python-kollegan John Cleese i huvudrollen).

Under en senare semester i Europa tog respengarna slut, och Gilliam förtjänade sitt uppehälle genom att teckna några serier och skämtteckningar för franska serietidningen Pilote (under René Goscinnys redaktörskap). Han medverkade även med serier i magasinen CARtoons och SURFtoons från Petersen Publishing. För CARtoons skapade Gilliam serien "My Son Arnold, the Car".