Golden Age

Från Seriewikin
(Omdirigerad från The Golden Age)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Den här artikeln handlar om en period i amerikansk seriehistoria, kallad Golden Age. För andra betydelser, se Golden Age (gaffelsida).


Action Comics nummer 1, startskottet för Golden Age. © DC Comics.

Golden Age ("guldåldern") var en period i amerikansk seriehistoria där grunden till dagens amerikanska serietidningsmarknad började växa fram, en serieindustri skapades och superhjältar blev enormt populära.

Flera av de hjältar vilkas serier nyproduceras än idag debuterade under Golden Age. Bland dem finns Stålmannen, Batman och Wonder Woman från det som sedermera skulle bli DC Comics och Captain America och Sub-Mariner från det som skulle bli Marvel Comics. I andra fall skapades grundläggande hjältekoncept som levde vidare, även om figurers hemliga identitet eller fiktiva biografi gjordes om (genom så kallad retcon). Exempel på dessa är Flash och Green Lantern från DC Comics, vilka båda dök upp för första gången under 40-talet för att sedan helt och hållet (sånär som på själva superkraften) göras om på 50-talet (dock är båda varianterna av både Flash och Green Lantern fortfarande, eller snarare åter, aktiva idag). Man kan också lägga till Marvels Human Torch från 60-talet, som kan anses vara en variant på förlagets Golden Age-figur, en eld-android.

Under Golden Age debuterade även konceptet om crossovers när flera av DC Comics hjältar gick samman och formade Justice Society of America i All-Star Comics nummer 3 skrivet av Gardner Fox. Att superhjältar från samma förlag skulle leva i samma fiktiva universum var på den tiden ett helt nytt koncept men det blev snabbt populärt.

En av anledningarna till att superhjälteserierna sålde så bra som de gjorde under 40-talet var att de skickades till USA:s trupper i Europa och Stilla havet under andra världskriget för att höja moralen. När USA gick in i kriget blev superhjältarna plötsligt också medvetna om Hitler och nazismen och de började användas som krigspropaganda. Detta fortsatte även när Tyskland blivit besegrat i maj 1945, ända fram till att Japan till slut gav upp, i augusti 1945.

Golden Age anses allmänt ha startat 1938, samtidigt som Stålmannen debuterade, och slutat runt sent 40-tal-tidigt 50-tal då superhjältar minskade stadigt i popularitet, till förmån för genrer som skräck och mörka kriminalserier, vilket i förlängningen ledde till Comics Codes bildande 1954, och övergången till Silver Age. Enligt vissa bedömare innebar perioden från slutet av andra världskriget fram till mitten av 50-talet en mellanperiod, Atomic Age.

Se även

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!