Thunderbolt Jaxon

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med någon annan seriefigur vid namn Thunderbolt.


Thunderbolt Jaxon hette en brittisk superhjälte som först dök upp i serietidningen Comet i augusti 1949. Huvudperson var en ung pojke vid namn Jack Jaxon, som efter att ha hittat den nordiske åskguden Tors magiska bälte, träffas av blixten och blir den levande reinkarnationen av asaguden. Som Thunderbolt Jaxon bekämpar han orättvisa var han än kan finna den. På bältet står inskriptionen:
When this belt is on you tight
Fight for right with all your might!

Jaxon är en uppenbar parafras på sin amerikanska kollega Captain Marvel i det att han är en ung pojke som förvandlas till en vuxen man med gudakrafter, och att krafterna kommer till honom via en blixt från ovan. En lustig detalj är att Thunderbolt Jaxon i sin hjälteinkarnation bär kjol, och påminner därmed snarare om en romersk legionär än en nordisk asagud.

Serien tecknades ursprungligen av Hugh McNeill med manus av okänd författare. Comets redaktör Ted Holmes ska enligt uppgift också ha spelat en betydande roll i figurens tillkomst. Senare tecknades serien även av Ian Kennedy i tidningarna Knockout och Air Ace Picture Library.

Under 1960-talet tecknades åtskilliga Jaxon-äventyr om och gick under namnet "Johnny Samson" i brittiska Buster.

2006 kom en ny version av serien ut på amerikanska DC Comics' etikett Wildstorm, som en del av Albion-projektet (ett samarbete mellan DC och IPC). Denna femnummers miniserie moderniserade konceptet och introducerade en ny arvtagare till kraftbältet. Serien skrevs av Dave Gibbons och tecknades av John Higgins.

Hyllningar och parodier

På 1980-talet var Thunderbolt Jaxon en av många gamla brittiska seriehjältar att dyka upp i Grant Morrisons serie "Zenith". Här dödades han emellertid hastigt då hans kraftbälte upphörde att fungera eftersom han ovetandes kämpade för en ond sak.

Externa länkar