Top Shelf Productions

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Top Shelf Productions, amerikanskt serieförlag grundat av Chris Staros och Brett Warnock efter att de träffat varandra på den amerikanska upplagan av small press expo 1997. Båda hade ett förflutet inom alternativserievärlden: Staros hade agerat agent åt Eddie Campbell och publicerat en del seriefanzin, medan Warnock hade gett ut en serieantologi. De hade också gemensamma idéer om vad som saknades på marknaden. Bland de tidiga titlar förlaget gav ut märks böcker av James Kochalka och Craig Thompsons "Good-bye, Chunky Rice" som 1999 belönades med en Harvey Award. Sedan dess har de fortsatt ligga bakom en stor del av de senaste årens mest vitala serieutgivning i USA, såsom "Lost Girls" av Alan Moore och Melinda Gebbie, och "Owly" av Andy Runton.

Svenska Galago har inlett ett samarbete med Top Shelf. I samband med svenska SPX08 sjösätts en internationell version av deras antologi för vuxenserier och illustrerade noveller, ett projekt som går under namnet From the Shadow of the Northern Lights (tidigare under arbetsnamnet Galago INT).

2015 köptes förlaget upp av IDW som en oberoende etikett.

Kuriosa

En gång stod förlaget vid ruinens brant och gick då ut med ett upprop där de bad folk att handla för 50 dollar eller mer. På rekordsnabba tolv timmar var räddningen ett faktum.

Namnet Top Shelf åsyftar den finaste spriten i baren som traditionellt förvaras på den översta hyllan.


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!