Utena

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Revolutionary Girl Utena" vol. 3 © Be-Papas och Viz Comics 2003.

"Utena" ("Shoujo Kakumei Utena", "少女革命ウテナ"), manga av Be-Papas. Fortsättningsserie i den japanska månadstidningen Ciao 1996, utkom sedan i sex volymer på vardera ca 200 sidor. Dessa är utgivna i USA under titeln "Revolutionary Girl Utena".

Be-papas är en pseudonym för den grupp på sju personer som skapade Utena – där ingår bland andra Chiho Saito (som gjorde mangan och bidrog till animen) och Kunihiko Ikuhara (bl.a. känd för manus till "Sailor Moon"). De har sedermera samarbetat inom andra projekt.

Handling

Handlingen tilldrar sig på Ohtori-akademin, dit Utena Tenjou sökt sig för att finna den prins som i hennes barndom, efter hennes föräldrars död, dök upp på en vit häst och gav henne en signetring med en ros ingraverad. Utena blev så imponerad av denna prins, att hon antog honom som sin rollmodell, sökande sanning och rättvisa samt, till sina lärares förtret, klär sig i pojkarnas skoluniform, allt uttryck för s.k. kedakisa.

Därefter blir handlingen alltmer surrealistisk, Utena finner att rosenringarna är tecken för de duellanter som utgör studentkåren, en mystisk organisation som tar order från en ännu mer obskyr grupp kallad "Världens slut". Duellanterna duellerar med svärd, iförda operettkostymer påminnande om 70-talsmangan "Rose of Versailles". Över arenan hänger ett upp- och nedvänt slott, varifrån kraften från Dios emanerar. Syftet med duellerna är att få kraft till världsrevolutionen, och varje duell har ett namn, såsom amitié, croix, raison, amour, soi osv, liknande hemliga sällskaps olika grader. Den som vinner en duell blir förlovad med den färgade ros-bruden Anthy Himemiya. Utena blir själv duellant när hon ser hur arrogant behandlad Anthy blir av studentkårens vice-president Saionij.

Utena vinner duellen och finner till sin förvåning att Anthy nu betraktar sig som förlovad med henne. Utena och Anthy blir på så vis rumskamrater, och serien fortsätter med både komiska och mörka förvecklingar, inte minst av relationskaraktär. Serien innehåller mycket symbolik och stilen är ganska avantgardistisk.

Historien om Utena slutar med (i en av versionerna) att prinsen blir dödad och prinsessorna (Utena och Anthy) rymmer med varandra medan slottet förintas, detta i bjärt kontrast mot hur vanliga sagor brukar sluta.

Mottagande och analys

Litteraturprofessorn Susan J. Napier påpekar i sin bok "Anime" (2005) just att berättelsen om Utena använder sig av traditionella sagoinslag som slott och prinsar samt romantiska intriger och vackra människor från shoujo-serier för att kritisera de illusioner och förljugenhet dessa ger – Utenas slutliga mål mot frihet leder via en annan, mer revolutionär, väg.

"Utena" brukar beskrivas som en shoujo-serie, d.v.s. en manga för flickor, men skulle kanske inte hos oss ses som lämplig för yngre läsare, då den delvis berör känsliga ämnen som förtryck, förnedring, kvinnomisshandel, incest och homoerotik.

Priser och utmärkelser

I Japan belönades Chiho Saito för "Utena" med det prestigefyllda Shogakukanpriset i kategorin bästa shoujo-manga. Serien har belönats med många andra priser.[källa behövs] En alternativ titel för Utena är "la fillette révolutionnaire", troligtvis på grund av Saitos intresse för europeisk kultur.

I andra medier

"Utena" blev 1997 även en hyllad anime för TV i 39 avsnitt plus en avslutande långfilm, producerad av Kunihiko Ikuhara. I animen förekommer mycket klassisk musik, och sångerna har namn av typ "Revolution", "Truth" och "The Absolute Destiny – Apocalypse (A Shining Place in the Desert of Darkness)".

Mer om "Utena"

Recensioner