Zero Two

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Zero Two, äter pannkakor hos grupp 13. Bild av Kentaro Yabuki. © Shueisha.
Zero Two, som olyckligt barn, ett riktigt monster. Bild av Kentaro Yabuki. © Shueisha.

Zero Two, är en seriefigur i den japanska mangan "Darling in the Franxx" av Code:000 och Kentaro Yabuki.

I den framtidsvärld där Zero Two lever har de människor serien skildrar, grupper av barn som föds upp för att bli mechapiloter och strida mot klaxosaurier, inga namn, bara nummer. Orsaken är att deras "skapare", vetenskapsmannen Frank Werner, har klonat fram dem från arvsmassa ur hår han lyckats få med sig efter ett underjordiskt möte med vad han kallar Code:001, en uråldrig klaxo sapiens, klaxosauriernas prinsessa.

Zero Two heter alltså egentligen Code:002, och är Frank Werners stora triumf, en mycket duglig och stridbar kvinnlig varelse som ser ut som en människa, men som sakta genomgår en saurifiering, vilket bland annat syns genom de horn hon har i pannan.

Zero Two själv vill inget hellre än att helt fullt bli mänsklig och känner därför stor avsky mot de klaxosaurier hon bekämpar och inte minst hennes "urmoder" Code:001.

Zero Two är därför en något kluven person, med egenartade vanor och bitvis farlig för sin omgivning. De mecha-robotar, så kallade Franxx, som används i serien som vapen, kräver två piloter, en manlig och en kvinnlig. Zero Two är så aggressiv att hennes partners helt enkelt blir efterhand skadade och förbrukas.

Detta förändras när Zero Two förflyttas av Werner från elitstyrkan Nines till staden Plantation 13 och dess lilla särpräglade grupp av krigare. Här möter hon Hiro (egentligen Code:016), en egensinnig pojke som ger alla han känner namn i stället för nummer, och är den som börjar kalla henne för Zero Two.

Bortträngda minnen hos de både återkommer, och Hiro och Zero Two förstår så småningom att de har mötts tidigare, som barn, när Code:002 såg betydligt mindre mänsklig ut, med rött skinn, långa horn och skarpa tänder, och var föremål för olika slags experiment av dr Frank Werner. Hiro befriande henne då, och tillsammans upplevde de en kort gemenskap innan de båda rymlingarna återbördades och fick sina minnen från händelsen raderade. Zero Two visade bland annat upp sin mest älskade ägodel för Hiro, en färgglatt illustrerad sagobok som hon fått av en av sina vårdare med titeln "Mamono to Ōji-sama". Läsa kunde hon dock inte, och heller inte prata, då ingen lärt henne något språk ännu.

Som uppvuxna ungdomar bildar Zero Two och Hiro ett formidabelt par, piloter till mecha-franxxen Strelizia, där de överglänser alla de andra i grupp 13. Zero Two är dock inte så omtyckt, hon beter sig alltför individuellt och egendomligt. Hon har stor ångest för att inte vara en "riktig" människa, och biter sina naglar och filar ned sina horn samt tror hon inte duger och tvivlar på lämpligheten med kärlek till Hiro. Dessutom har hon mardrömmar om sina tidigare, nu döda, partners.

Med tiden blir Code:001 hennes huvudfiende, och av henne blir hon kallad för falsk "kopia" och föremål för avundsjuka eftersom hon har en riktig "darling" till skillnad från den sedan länge ensamma prinsessan i underjorden.

Zero Twos öde är att vara tillsammans med sin stora kärlek Hiro, som även han så smått i slutet av serien själv börjar saurifieras. Deras slutliga tillvaro i mangan tycks vara att tillsammans med de överlevande börja ett nytt liv på jorden och skaffa barn, medan i animen beger de två sig ut på en osäker odyssé för att slutgiltigt besegra de utomjordiska VIRM som för 80 miljoner år sedan ödelade klaxo sapiens högcivilisation och sedan återkom i seriens nutid via vetenskapsmännen APE. Några andra än Code:002 och Code:016 skulle knappast klara av detta.

Kuriosa

Zero Two är ett namn som på japanska kan uttalas som "oh ni", det vill säga snarlikt "oni", som är beteckning på ett släkte varelser i japansk folktro, intelligenta men farliga och just hornförsedda. Bland japansk manga finns flera exempel på sådana hornprydda kvinnliga oni, till exempel Lum i "Urusei Yatsura" och Suika Ibuki i "Touhou Project", vilket visar på hur mangan som litteraturform nyttjar och är besläktad med japanska folksagor.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!