Darling in the Franxx

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Darling in the Franxx", Hiro möter Zero Two. Bild av Kentaro Yabuki. © Shueisha.
"Darling in the Franxx", franxx-roboten Strelizia. Bild av Kentaro Yabuki. © Shueisha.

"Darling in the Franxx" ("ダーリン・イン・ザ・フランキス"), manga av Code:000 och Kentaro Yabuki.

Handling

I en inte alltför avlägsen framtid har mänskligheten genom användandet av magmaenergi uppnått en teknologisk fulländning, och folk har blivit i praktiken odödliga tack vare den grupp av vetenskapsmän som kallas APE och som i praktiken styr världen. Dock är jorden till största delen ödelagd på grund av ökenutbredning efter energiutvinningen, och man har förbjudit all mänsklig reproduktion för att undvika överbefolkning. Dessutom pågår ett krig sedan nästan hundra år mellan människorna och de varelser som kallas Klaxosaurer, vilka har framträtt i stora mängder ur jordens djupaste avgrunder i spåren efter exploateringen av magmaenergi.

För att bekämpa varelserna så föds åter nya människor av båda könen fram i Plantations, mobila städer som liknar militärfort och styrs av egendomliga figurer från APE som kallas Papa. De ska bli piloter till de krigsmaskiner som går under benämningen Franxx, en sorts gigantiska biorobotar eller mecha. Grundidén är alltså ganska lik den i Neon Genesis Evangelion, fast här är de stora robotarna ännu större och mer poppiga, med ett cartoon-liknande utseende och de styrs också av två piloter samtidigt, en kvinnlig och en manlig, vilket ger upphov till en del fan service. De unga människor vars uppgift är att vara mecha-piloter kallas "children" och de lever ett övervakat liv vars enda syfte är att kriga, och undanhålls under uppväxten genom indoktrinering alla onödiga tankar och känslor. De har heller inga namn, utan enbart en tresiffrig kod.

Pojken Code:016, som själv har gett sig namnet Hiro, är robotpilot och uppväxt i Plantation nr 13. När han inte längre klarar av att synkronisera med sin partner i Franxx, så hotas hans existens. Då möter han den hornprydda flickan Code:002, av Hiro kallad Zero Two, och tycke uppstår. Samtidigt inser de att de faktiskt har känt varandra i barndomen, innan 002 var helt mänsklig, men att deras minnen har manipulerats. Hon tar sig an honom, och tillsammans bemannar de den kraftfulla Franxx Strelizia för att framgångsrikt bekämpa fienden trots de negativa kommentarer de får, då Hiros grupp har lite svårt att acceptera Zero Two som medlem i laget eftersom de är rädda för henne.

Den vetenskapsman som skapat robotarna Franxx, Dr. Werner Franks, och även är Code:002s förmyndare (och skapare, då han har klonat fram henne), har dock överraskningar på lager för de båda ungdomarna. Ett supervapen, Star Entity, som man funnit under jorden, har av honom modifierats och kan aktiveras genom att docka med Strelizia. Franks har varit med länge, och har en mekanisk hand (han fick sin riktiga avbiten vid ett möte med klaxo-prinsessan) och delar av skallen ersatt med elektronik. Han vet också mer om Klaxosaurerna, dessa är inte alla monster, utan har hyst människoliknade varelser i sina led, de så kallade Klaxo Sapiens. Av dessa återstår endast deras prinsessa, och hon vet att Zero Two inte bara är en vildsint krigare och ett hot mot Klaxosaruerna men även har tillhört elitkåren 9 och går under namnet Iota.

Klaxosaurus prinsessa attackerar med stora styrkor när Strelizia och Star Entity ska gå ihop, och ser ut att döda Code:002. Hon avslöjar sedermera att de uråldriga Klaxosaurerna i forna tider har försvarat jorden mot det invaderande rymdsläktet VIRM, vilka tycks inkludera flera av Papas, och därefter börjar ett rymdkrig av enorma dimensioner, där man knappt vet vem som är vän eller fiende. Medan VIRM beslutar sig för att fullständigt utplåna jorden, så släpar sig mutantflickan Zero Two skadad och blödande fram, fast besluten att rädda Hiro, hennes "darling", ur Klaxosaurernas klor.

Publicering

"Darling in the Franxx", klaxosaurernas prinsessa, Code:001, grym och ensam med sina monsterhorder i jordens innandöme sedan 60 miljoner år tillbaka. Bild ur anime. © Trigger.

Japan Japan

Följetong i Shounen Jump+ 2018–2020, samlad i 8 volymer från Shueisha. Mangan säljer bra i Japan, och låg i maj 2018 på 7:e plats bland mest sålda manga.

4-komaserien av Mozu Hayanie med titeln "Darling in the Franxx!" har också publicerats i Shounen Jump+ under 2018 i 73 avsnitt.

I andra media

Även en anime för japansk tv 2018 i 24 avsnitt av Trigger och A1 Pictures. Streamas i USA av Crunchyroll och även av Funimation, i en dubbad version.

Externa länkar

Kuriosa

De versala x-en i franXX anspelar på kromosomuppsättningen XX som enbart kvinnor har.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!