Skillnad mellan versioner av "Diskussion:Fiskarna i havet"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
 
(6 mellanliggande versioner av 2 användare visas inte)
Rad 2: Rad 2:
:Det är nog bara estetik. Titlar ska normalt börja med versal. --[[Användare:Daha6439|David Haglund]] 3 december 2010 kl. 00.03 (UTC)
:Det är nog bara estetik. Titlar ska normalt börja med versal. --[[Användare:Daha6439|David Haglund]] 3 december 2010 kl. 00.03 (UTC)


::Jag vet inte om det här, men mediawiki-titlar kan inte inledas med gemen. Wikipedia har en mall som ber om ursäkt för att titlen är fel det sättet. Borde nog vi också ha. [[xkcd]] till exempel. //[[Användare:Bnw|[bnw]]] 3 december 2010 kl. 07.27 (UTC)
DISKUSSION OM [[XKCD]] FLYTTAD TILL DESS DISKUSSIONSSIDA
:::Just XKCD du nämner är väl ett knepigt fall överhuvudtaget eftersom det ju står så här i artikeln: ''Namnet "xkcd" betyder ingenting, och är inte en förkortning för något. Det är bara ett ord utan uttal, "en omtyckt och välbevakad punkt i rymden av fyra-tecken-strängar". Det föredragna sättet att skriva "xkcd" är just så; med gemener. Om namnet behöver skrivas någonstans där det skulle behövas versal i början, till exempel i början av en mening, så föredras "XKCD". "Xkcd" ogillas av upphovsmannen.'' Då är det väl vara att vi skriver det med versaler i namnet på artikeln. Vi har liknande problem för ''2000+''. Kontakta Steamboat Willie och se om ni kan göra en mall tillsammans som är så pass bred att den täcker in alla möjliga fall av specialstavningar. Men för "Fiskarna i havet" finns det troligen ingen speciell tanke bakom, den brukar refereras till med versal i början. --[[Användare:Daha6439|David Haglund]] 3 december 2010 kl. 09.26 (UTC)
 
::Den här diskussionen kom att handla om något annat än det började med. Vad det gäller Anneli Furmarks grafiska roman så skrivs titeln med litet f inte mindre än fem ställen; rygg, framsida, sid 1, 3 och 4--[[Användare:Georges|Georges]] 3 december 2010 kl. 16.44 (UTC).
::Korrekt forumstruktur är förstås viktigt. Jag strider inte om detta lilla f. Det kan mycket väl vara en grafisk finess från formgivaren.
:::Hur saker skrivs på omslaget, gemener eller versaler, brukar normalt inte påverka hur man skriver ''om'' boken/serien, utan brukar nog räknas till fri formgivning. Det är betydligt vanligare att titlar på serietidningar och böcker skrivs med bara versaler på omslagen, men det innebär ju inte att man nödvändigtvis måste skriva "WATCHMEN" eller "RACKHAM DEN RÖDES SKATT" i en artikel. --[[Användare:Daha6439|David Haglund]] 4 december 2010 kl. 09.38 (UTC)

Nuvarande version från 4 december 2010 kl. 10.38

Är det verkligen rätt med gement f? Personligen tycker jag mest det verkar vara en estetisk layoutgrej på omslaget, och inte en verklig titel på verket. Men om det ska vara litet f bör ju även hela sidan flyttas till artikelnamn med just f. Jag är dock tveksam. --Erik S 2 december 2010 kl. 22.12 (UTC)

Det är nog bara estetik. Titlar ska normalt börja med versal. --David Haglund 3 december 2010 kl. 00.03 (UTC)

DISKUSSION OM XKCD FLYTTAD TILL DESS DISKUSSIONSSIDA

Den här diskussionen kom att handla om något annat än det började med. Vad det gäller Anneli Furmarks grafiska roman så skrivs titeln med litet f på inte mindre än fem ställen; rygg, framsida, sid 1, 3 och 4--Georges 3 december 2010 kl. 16.44 (UTC).
Korrekt forumstruktur är förstås viktigt. Jag strider inte om detta lilla f. Det kan mycket väl vara en grafisk finess från formgivaren.
Hur saker skrivs på omslaget, gemener eller versaler, brukar normalt inte påverka hur man skriver om boken/serien, utan brukar nog räknas till fri formgivning. Det är betydligt vanligare att titlar på serietidningar och böcker skrivs med bara versaler på omslagen, men det innebär ju inte att man nödvändigtvis måste skriva "WATCHMEN" eller "RACKHAM DEN RÖDES SKATT" i en artikel. --David Haglund 4 december 2010 kl. 09.38 (UTC)