Skillnad mellan versioner av "Alpha Flight"
OlaHe (diskussion | bidrag) |
OlaHe (diskussion | bidrag) m (→Historik) |
||
Rad 15: | Rad 15: | ||
==Historik== | ==Historik== | ||
Alpha Flight skapades av (tidigare kanadensaren) John Byrne enbart som ett sätt att utveckla bakgrundshistorien för [[Wolverine]] i [[X-Men]]. De flesta medlemmar var från början generiska superhjältar baserade på "typiskt kanadensiska" teman såsom norrsken, ishockey och inuit-mytologi. Ursprungligen dök de bara upp ett par gånger som gästfigurer (och i början antagonister) i "[[X-Men]]" och andra Marvelserier, men 1983 fick de en egen serietidning, skriven och tecknad av Byrne. Den kom ut i 130 nummer innan den lades ner 1994. Tre kortlivade återupplivningsförsök har sedan gjorts, det senaste under det nya namnet [[Omega Flight]]. | Alpha Flight skapades av (tidigare kanadensaren) John Byrne enbart som ett sätt att utveckla bakgrundshistorien för [[Wolverine]] i [[X-Men]]. De flesta medlemmar var från början generiska superhjältar baserade på "typiskt kanadensiska" teman såsom norrsken, ishockey och inuit-mytologi. Ursprungligen dök de bara upp ett par gånger som gästfigurer (och i början antagonister) i "[[X-Men]]" och andra Marvelserier, men 1983 fick de en egen serietidning, skriven och tecknad av Byrne. Den kom ut i 130 nummer innan den lades ner 1994. Tre kortlivade återupplivningsförsök har sedan gjorts, det senaste under det nya namnet [[Omega Flight]]. 2011 prövas lyckan på nytt med en åtta nummer lång [[maxiserie]]. | ||
==Handling== | ==Handling== |
Versionen från 19 mars 2011 kl. 19.51
Alpha Flight (har även kallats Alfagänget på svenska) är en superhjältegrupp från Marvel Comics, en av få kanadensiska hjältegrupper i USA-producerade serier. Den skapades av John Byrne och debuterade i Uncanny X-Men nr 120 (1979).
Historik
Alpha Flight skapades av (tidigare kanadensaren) John Byrne enbart som ett sätt att utveckla bakgrundshistorien för Wolverine i X-Men. De flesta medlemmar var från början generiska superhjältar baserade på "typiskt kanadensiska" teman såsom norrsken, ishockey och inuit-mytologi. Ursprungligen dök de bara upp ett par gånger som gästfigurer (och i början antagonister) i "X-Men" och andra Marvelserier, men 1983 fick de en egen serietidning, skriven och tecknad av Byrne. Den kom ut i 130 nummer innan den lades ner 1994. Tre kortlivade återupplivningsförsök har sedan gjorts, det senaste under det nya namnet Omega Flight. 2011 prövas lyckan på nytt med en åtta nummer lång maxiserie.
Handling
Gruppen agerar vanligtvis som agenter för Department H, en (fiktiv) gren av Kanadas försvarsdepartement. Alpha Flight består av de mest kompetenta superagenterna och utgör den del av försvaret som skyddar Kanada från supermänskliga och övernaturliga hot. I seriens början existerar även två grupper kallade Gamma Flight och Beta Flight, vilka tjänar som rekryteringsunderlag till Alpha Flight.
Ursprungligen leds teamet av den patriotiske hjälten James Hudson (känd som Guardian och Vindicator), iklädd en dräkt baserad på Kanadas flagga. Hudson dödas tidigt i serien (men återupplivas långt senare) och ledarskapet tas över av hans fru, Heather MacNeil alias Vindicator II. Bland de övriga medlemmarna märks den monstruöse Sasquatch, de supersnabba tvillingarna och mutanterna Northstar och Aurora, den ursprungsamerikanske magikern Shaman, inuitgudinnan Snowbird, amfibiekvinnan Marrina och den dvärglike akrobaten Puck. Senare medlemmar inkluderar den fjärrstyrda roboten Box, den hjärnmanipulerande Purple Girl och Shamans dotter Talisman.
Volym 2 (1997–99) författades av Steven Seagle som bytte inriktning på serien och lät den främst handla om en regeringskonspiration och Department H:s dolda agendor. Gamla medlemmar under den här tiden inkluderar Vindicator II, Puck, och en återupplivad och föryngrad Guardian. Tidningen lades ner efter 20 nummer och några av de löpande historierna avslutades istället i tidningen Wolverine (vol. 1) nr 140–142. Bland annat avslöjades här att den yngre Guardian är en klon av James Hudson. Denne offrar sitt liv i strid samtidigt som den riktige Guardian återvänder. Nya medlemmar under den här perioden är cyborgen Manbot, mutantbröderna Flex och Radius, den teleporterande mutanten Murmur och den korrupte General Clarke från Department H.
I den tredje omgången av serien (2004–05), författad av Scott Lodbell, återskapar Sasquatch gruppen med i övrigt helt nya medlemmar: Centennial, en nästan hundra år gammal mutant med superstyrka, Major Mapleleaf, son till en kanadensisk nationalhjälte från andra världskriget, Nemesis, en kvinna med ett magiskt svärd, Puck II, den förste Pucks dotter, samt den mystiske Yukon Jack. Flera gamla medlemmar av Alpha Flight gästspelar. Den här versionen av serien hade en lättsammare ton och innehöll traditionell superhjälteaction blandad med humor.
Omega Flight
- Huvudartikel: Omega Flight
I serietidningen New Avengers nr 16 dödas flertalet aktiva medlemmar (Guardian, Vindicator II, Shaman, Major Mapleleaf II, Puck I & II) av den kraftfulla mutanten The Collective. Endast Sasquatch överlever attacken.
2007 föds en ny version av organisationen som Omega Flight i en femnummers miniserie författad av Michael Avon Oeming och tecknad av Scott Kolins. Medlemmar i Omega Flight är Sasquatch, Beta Ray Bill, USAgent, Arachne, Talisman och Michael Pointer.
Återkomst
Som del av crossovern "Chaos War" gav Marvel ut one-shoten Chaos War: Alpha Flight 2010. För att bekämpa den omnipotenta varelsen Chaos King återbördar Sasquatch några av sina forna teammedlemmar till livet med hjälp av de nordamerikanska gudarna "The Great Beasts". Guardian, Vindicator, Shaman och Marrina återvänder till de levandes skara och bildar ett "nygammalt" Alpha Flight tillsammans med Sasquatch, Snowbird, Aurora och Northstar.
Till skillnad från många andra hjältar som återvände till liv under "Chaos War", så slipper de döda Alpha Flight-medlemmarna att återvända till dödsriket när Chaos King besegrats. Teamet är nu åter aktivt och får en egen ny maxiserie under 2011. I denna har även Puck återvänt till livet.
Medlemmar
- Guardian/Weapon Alpha/Vindicator I (sv. Värjaren, Försvararen, Förkämpen)
- Aurora
- Northstar (Nordstjärnan)
- Puck I
- Sasquatch
- Snowbird (Snöfågeln)
- Shaman/Talisman II
- Marrina
- Vindicator II
- Talisman I
- Box
- Purple Girl/Persuasion
- Flex
- Manbot
- Murmur
- Radius
- General Clarke
- Centennial
- Major Mapleleaf II
- Nemesis
- Puck II
- Yukon Jack
- Sunfire
- Se även Omega Flight
Utgivning
USA
Tre reguljära månadstidningar med "Alpha Flight" har getts ut i USA:
- Vol. 1: 130 nummer 1983–92. Huvudsakliga upphovsmän: John Byrne, Bill Mantlo, James Hudnall, Fabian Nicieza, Scott Lobdell, Mike Mignola, Jon Bogdanove, Sal Buscema, Dave Ross, June Brigman, Steve Purcell.
- Vol. 2: 20 nummer 1997–99. Huvudsakliga upphovsmän: Steven Seagle och Scott Clark.
- Vol. 3: 12 nummer 2004–05. Huvudsakliga upphovsmän: Scott Lobdell och Clayton Henry.
- Vol 4: 8 nummers maxiserie 2011. Huvudsakliga upphovsmän: Greg Pak, Fred Van Lente och Dale Eaglesham.
Ytterligare ett återupplivande gjordes i den fem nummer långa miniserien Omega Flight av Michael Avon Oeming och Scott Kolins 2007.
Dessutom har det kommit ut ett antal Alpha Flight Special, Alpha Flight Annual, Alpha Flight Classic, X-Men/Alpha Flight och andra specialnummer och miniserier.
Spanien
Alpha Flight har getts ut i egen tidning i Spanien vid två tillfällen; 38 nummer 1985–88 och 20 nummer 1998–99. De medverkade även i 21 nummer av Marvel Two-In-One Alpha Flight & La Masa 1988–92, samt i engångspublikationerna Alpha Flight: Origenes (1998) och Alpha Flight/Inhumanos Especial (1999). Alla dessa publikationer gavs ut av Planeta DeAgostini.
Italien
I Italien gav Edizioni Star Comics ut engångspublikationen Speciale Alpha Flight 1989. Marvel Italia publicerade fem nummer av Alpha Flight/Deadpool 1998.
Sverige
Alpha Flights egna serier har aldrig getts ut i Sverige, men gruppen har gästspelat i avsnitt av "Hulk", "Fantastiska Fyran", "X-Men" och "Spindelmannen" som översatts till svenska. Större framträdanden har de gjort i svenska X:en nr 3/1984 och Spindelmannen 5/1987.
Alternativa versioner
Alternativa versioner av Alpha Flight som inte är del av Marvels reguljära kontinuitet har bland annat framträtt Ultimate X-Men (utspelar sig i Ultimate Marvel), i den barnvänligare tidningen Marvel Adventures, i skräckserien Marvel Zombies och i skämt-/fabeldjursserien "Spider-Ham" (som "Awful Flight").
Alpha Flight i andra medier
Alpha Flight har medverkat i den animerade tv-serien "X-Men", episoden "Repo Man" (1993).
- Första framträdande: Uncanny X-Men nr 120 (april 1979)