Skillnad mellan versioner av "Svarta idéer"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
(Mindre fixar, borde ha tagot bort bilden, själv, iofs...)
 
(9 mellanliggande versioner av 3 användare visas inte)
Rad 2: Rad 2:
[[Kategori:Belgiska serier]]
[[Kategori:Belgiska serier]]
[[Kategori:Humorserier]]
[[Kategori:Humorserier]]
[[Kategori:Politiska serier]]
[[Kategori:Seriealbum]]
[[Kategori:Seriealbum]]
[[Kategori:Seriealbum på svenska]]
[[Kategori:Seriealbum på svenska]]
Svartsynt [[satirserie]] av [[André Franquin]]. '''"Les Idées Noires"''' i original. Denna grova samhällssatir bestod av svart-vita bilder med mycket svärta där figurerna ofta tecknades som silhuetter. Serien var anmärkningsvärt misantropisk, och det har spekulerats att Franquin här fick utlopp för de svarta sidor i sin personlighet som inte kom fram i hans övriga serieproduktion.  
[[Bild:Svarta_ideer.jpg|thumb|300px|right|[[Svarta idéer|Svart idé]] av [[Franquin]]. © Franquin.]]
'''Svarta idéer''' ('''"Les Idées Noires"''' i original) är en svartsynt [[satirserier|satirserie]] av [[André Franquin]].


"Svarta idéer" har publicerats på svenska i ett eget album, och som biserie i ''[[Epix (serietidning)|Epix]]''. Ett till album planerades, men publicerades aldrig.
==Översikt==
Denna grova samhällssatir bestod av svart-vita bilder med mycket svärta där figurerna ofta tecknades som silhuetter. Serien var anmärkningsvärt misantropisk, och det har spekulerats att Franquin här fick utlopp för de svarta sidor i sin personlighet som inte kom fram i hans övriga serieproduktion.  


[[Bild:Svarta_ideer.jpg|frame|center|[[Svarta idéer|Svart idé]] av [[Franquin]]. © Franquin.]]
Serien debuterade i ''[[Spirou (tidning)|Spirou]]''-bilagan ''[[Le Trombone illustré]]'', där de tolv första episoderna publicerades under 1977. Dessa serier samlades i november samma år i ''[[Fluide Glacial]]'' nr. 18, och därefter publicerades ytterligare 53 episoder i samma tidning under åren 1978–1983. Förlaget [[Audie]] samlade serien i två album 1981 och 1984.


==Kuriosa==
Franquin var ensam tecknare på serien, men jämte honom så bidrog även [[Yvan Delporte]], [[Gotlib]], [[Roba]], [[Luce Degotte]] och [[Paul Ide]] med manus till serien.
Franquin gjorde även en "Svart idé"-serie med [[Gaston]] som reklam för Amnesty International. I denna tämligen okända serie utsattes Gaston (i en mardröm) för en ovanligt grym tortyr och rå misshandel. Denna engångsserie har publicerats i Sverige i ''[[Splasch]]'' och i den nya Gaston-samlingsutgåvan.
 
==Svensk utgivning==
[[Epix förlag]] publicerade under 1980-talet "Svarta idéer" i serietidningen ''[[Epix (serietidning)|Epix]]'', och samlade därefter episoder dels som ett "[[Studio Epix]]"-album 1988 (vilket motsvarar det första av förlaget [[Audie]]s första franskspråkiga album), och dels som en "[[Kängurupocket]]" 1991.
 
2015 publicerade [[Cobolt förlag]] samtliga 65 avsnitt av serien, i översättning av [[Göran Ribe]], i en inbunden volym om 72 sidor: "Svarta idéer: Den kompletta samlingen", med förord av [[Björn Wahlberg]].
 
==Amnesty-serien==
[[Bild:Gaston_Svart.jpg|thumb|250px|En av de visuellt snällaste scenerna ur [[Gaston]]s mardröm i Amnesty-serien av [[Franquin]] och [[Yvan Delporte]]. © Franquin/Delporte]]
 
Franquin gjorde även tillsammans med [[Yvan Delporte]] en ensidesserie med [[Gaston]] i "Svarta idéer"-stil för Amnesty International. I denna serie utsattes Gaston (i en mardröm) för en ovanligt grym tortyr och rå misshandel. Den visar explicita tortyr-, misshandels-, avrättnings- och våldtäktsscener. Denna engångsserie har publicerats i Sverige i ''[[Splasch]]'' (oöversatt) och i Cobolts samlingsutgåva (på svenska). <!-- I samlingsutgåvan finns en kuriös översättningsmiss. När Gastons flickvän Jeanette brutalt våldtas så säger fångvaktarna "det som händer med '''''honom''''' är ditt fel", felöversättning, eller ett verbalt försök till censur? Kommentar: Antagligen översättningsmiss/slarvfel. Franska originalets "Ce qui lui arrive, c'est ta faute!" är tvetydigt, se http://sv.wiktionary.org/wiki/lui .-->


==Externa länkar==
==Externa länkar==

Nuvarande version från 23 oktober 2023 kl. 18.30

Svart idé av Franquin. © Franquin.

Svarta idéer ("Les Idées Noires" i original) är en svartsynt satirserie av André Franquin.

Översikt

Denna grova samhällssatir bestod av svart-vita bilder med mycket svärta där figurerna ofta tecknades som silhuetter. Serien var anmärkningsvärt misantropisk, och det har spekulerats att Franquin här fick utlopp för de svarta sidor i sin personlighet som inte kom fram i hans övriga serieproduktion.

Serien debuterade i Spirou-bilagan Le Trombone illustré, där de tolv första episoderna publicerades under 1977. Dessa serier samlades i november samma år i Fluide Glacial nr. 18, och därefter publicerades ytterligare 53 episoder i samma tidning under åren 1978–1983. Förlaget Audie samlade serien i två album 1981 och 1984.

Franquin var ensam tecknare på serien, men jämte honom så bidrog även Yvan Delporte, Gotlib, Roba, Luce Degotte och Paul Ide med manus till serien.

Svensk utgivning

Epix förlag publicerade under 1980-talet "Svarta idéer" i serietidningen Epix, och samlade därefter episoder dels som ett "Studio Epix"-album 1988 (vilket motsvarar det första av förlaget Audies första franskspråkiga album), och dels som en "Kängurupocket" 1991.

2015 publicerade Cobolt förlag samtliga 65 avsnitt av serien, i översättning av Göran Ribe, i en inbunden volym om 72 sidor: "Svarta idéer: Den kompletta samlingen", med förord av Björn Wahlberg.

Amnesty-serien

En av de visuellt snällaste scenerna ur Gastons mardröm i Amnesty-serien av Franquin och Yvan Delporte. © Franquin/Delporte

Franquin gjorde även tillsammans med Yvan Delporte en ensidesserie med Gaston i "Svarta idéer"-stil för Amnesty International. I denna serie utsattes Gaston (i en mardröm) för en ovanligt grym tortyr och rå misshandel. Den visar explicita tortyr-, misshandels-, avrättnings- och våldtäktsscener. Denna engångsserie har publicerats i Sverige i Splasch (oöversatt) och i Cobolts samlingsutgåva (på svenska).

Externa länkar


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!