Skillnad mellan versioner av "Mall:Utvald"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Rad 1: Rad 1:
[[Bild:Eleanor_Davis.jpg|right]]
[[Bild:Carlsen Comics.jpg|thumb|200px|De två logotyper som svenska [[Carlsen Comics]] använde sig av. Bytet skedde 1988.]]
'''Eleanor Davis''' (född 16 januari [[1983]] i Tucson, Arizona) är en amerikansk serieskapare och illustratör som producerar serier för barn och vuxna sedan mitten av 2000-talet. Större delen av Davis verk är självpublicerade men hon jobbar även med förlag som [[Bloomsbury Books]] och [[Fantagraphics Books]]. Hon har illustrerat för bland annat tidsskrifterna ''[[The New Yorker]]'', ''The New York Times'' och ''The Guardian''. Tillsammans med [[Katherine Guillen]] utgör hon illustrationsduon [[Never Ever Even]].  
'''Carlsen Comics''' är en förlagsetikett som använts i Danmark, Sverige och Tyskland.


*[[Eleanor Davis|Läs mer om '''Eleanor Davis''']]
1942 grundade [[Per Carlsen]] det danska '''Illustrationsforlaget''' som ett systerförlag till allmänförlaget '''Forlaget Carlsen'''. Båda förlagan var dotterförlag till [[seriesyndikat]]et [[PIB]], grundat 1899 av Per Carlsens far, [[Hjalmar Carlsen]]. Det nya förlagets fokus var barnböcker och på 1950-talet inleddes dess serieutgivning, bland annat med PIB:s framgångsrika barnserie "Rasmus Klump".
 
1954 etablerades en tysk förlagsgren, '''Carlsen Verlag'''. 1954–1957 gav förlaget ut "Rasmus Klump" även på den svenska marknaden, under titeln "[[Rasmus Nalle]]". Det dröjde dock till 1968 innan '''Illustrationsförlaget''' på allvar etablerade sig i Sverige, nu med [[Arne Mossberg]] som VD och drivande kraft bakom såväl det svenska förlaget som dess snart omfattande serieutgivning, med den belgiska "[[Tintin]]" som främsta dragplåster. Mossberg kom att fortsätta leda verksamheten ända till sin pensionering i slutet av 1990-talet.
 
Under första halvan av 1970-talet presenterade förlaget en mängd serier och deras upphovspersoner i bokserierna "[[Comics – den stora serieboken]]" och "[[Special-Comics]]" vilka utgavs i såväl Danmark som Sverige och Tyskland. 1972 bytte såväl det danska som det svenska förlaget namn till '''Carlsen/if''', och i samband med detta introducerades i Danmark, Sverige och Tyskland etiketten '''Carlsen Comics''' för serieutgivningen, som nu tog fart på allvar – främst i och med ett rikt utbud av [[fransk-belgiska serier]].
 
*[[Carlsen Comics |Läs mer om '''Carlsen Comics''']]
<br>
<br>
<noinclude>[[Kategori:Startsidan|Utvald]]</noinclude>
<noinclude>[[Kategori:Startsidan|Utvald]]</noinclude>

Versionen från 30 november 2023 kl. 21.42

De två logotyper som svenska Carlsen Comics använde sig av. Bytet skedde 1988.

Carlsen Comics är en förlagsetikett som använts i Danmark, Sverige och Tyskland.

1942 grundade Per Carlsen det danska Illustrationsforlaget som ett systerförlag till allmänförlaget Forlaget Carlsen. Båda förlagan var dotterförlag till seriesyndikatet PIB, grundat 1899 av Per Carlsens far, Hjalmar Carlsen. Det nya förlagets fokus var barnböcker och på 1950-talet inleddes dess serieutgivning, bland annat med PIB:s framgångsrika barnserie "Rasmus Klump".

1954 etablerades en tysk förlagsgren, Carlsen Verlag. 1954–1957 gav förlaget ut "Rasmus Klump" även på den svenska marknaden, under titeln "Rasmus Nalle". Det dröjde dock till 1968 innan Illustrationsförlaget på allvar etablerade sig i Sverige, nu med Arne Mossberg som VD och drivande kraft bakom såväl det svenska förlaget som dess snart omfattande serieutgivning, med den belgiska "Tintin" som främsta dragplåster. Mossberg kom att fortsätta leda verksamheten ända till sin pensionering i slutet av 1990-talet.

Under första halvan av 1970-talet presenterade förlaget en mängd serier och deras upphovspersoner i bokserierna "Comics – den stora serieboken" och "Special-Comics" vilka utgavs i såväl Danmark som Sverige och Tyskland. 1972 bytte såväl det danska som det svenska förlaget namn till Carlsen/if, och i samband med detta introducerades i Danmark, Sverige och Tyskland etiketten Carlsen Comics för serieutgivningen, som nu tog fart på allvar – främst i och med ett rikt utbud av fransk-belgiska serier.