Skillnad mellan versioner av "Blake och Mortimers äventyr"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
(standardisering)
m (B&B -> Bild & Bubbla)
Rad 87: Rad 87:


==Mer om {{PAGENAME}}==
==Mer om {{PAGENAME}}==
* [[Göran Ribe]]: Jules Verne som opera (''B&B'' 1/1983)
* [[Göran Ribe]]: Jules Verne som opera (''[[Bild & Bubbla]]'' 1/1983)
* [[Benni Bødker]]: Imperiets söner - "Blake och Mortimer" då och nu (''B&B'' 3-4/2005)
* [[Benni Bødker]]: Imperiets söner - "Blake och Mortimer" då och nu (''[[Bild & Bubbla]]'' 3-4/2005)


==Recensioner==
==Recensioner==
* [[K. Arne Blom]]: "Blake och Mortimer nr 1: Pyramidens hemlighet del 1" (''B&B'' 4/1978)
* [[K. Arne Blom]]: "Blake och Mortimer nr 1: Pyramidens hemlighet del 1" (''[[Bild & Bubbla]]'' 4/1978)
* K. Arne Blom: "Blake och Mortimer nr 2: Pyramidens hemlighet del 2" (''B&B'' 4/1978)
* K. Arne Blom: "Blake och Mortimer nr 2: Pyramidens hemlighet del 2" (''[[Bild & Bubbla]]'' 4/1978)
* [[Sture Hegerfors]]: "Blake och Mortimer nr 3: Det gula tecknet" (''B&B'' 2/1979)
* [[Sture Hegerfors]]: "Blake och Mortimer nr 3: Det gula tecknet" (''[[Bild & Bubbla]]'' 2/1979)
* XX: "Blake och Mortimers äventyr nr 4: S.O.S. – Meteorer" (''B&B'' 3/1979)
* XX: "Blake och Mortimers äventyr nr 4: S.O.S. – Meteorer" (''[[Bild & Bubbla]]'' 3/1979)
* [[Caj Byqvist]]: "Blake och Mortimer nr 6: Den djävulska fällan" (''B&B'' 4/1980)
* [[Caj Byqvist]]: "Blake och Mortimer nr 6: Den djävulska fällan" (''[[Bild & Bubbla]]'' 4/1980)


==Externa länkar==
==Externa länkar==

Versionen från 2 juli 2010 kl. 12.56

"Blake och Mortimer" av E.P. Jacobs.
© Lombard.

"Blake och Mortimers äventyr" (i original "Blake et Mortimer") är en belgisk äventyrsserie skapad 1946 av Edgar P. Jacobs. Ett antal andra serieskapare har sedan mästaren lade ned pennan varit sysselsatta med att fortsätta Jacobs gärning.


Handling

Sir Francis Blake är knuten till brittiska Secret Service, medan vännen Philip Mortimer är professor i fysik. Han kan exempelvis utan problem tillverka "mikrobomber" om han har tillgång till en kärnreaktor. Det är lite oklart vilken sorts relation dessa herrar har till varandra. Det är över huvud taget en mycket manlig värld som skildras i serien. De enda kvinnor som förekommer i äventyren är hushållerskor och biljettkassörskor. I de första äventyren, som inte publicerats på svenska, förekommer en hel del stereotypt skildrade asiater.

Blake och Mortimers ärkefiende är mästerbrottslingen Olrik.

Ibland är serien ren science fiction, som i "Den djävulska fällan", ibland mer traditionell deckare, som i "Halsbandsmysteriet". Det närmast ockulta äventyret, exempelvis "Pyramidens hemlighet", utgör en tredje undergrupp.

Stil

Serien är ett av de mest klassiska exemplen på den s.k. ligne claire-stilen som framför allt Hergé utvecklade. Jacobs samarbetade även mycket med Hergé i början, men slutade efter en dispyt där han krävde att hans namn angavs som ytterligare upphovsman (till "Tintin") på framsidan.

Serien "Blake och Mortimer" är även väldigt ordrik, där långa dialoger i pratbubblorna är väldigt vanligt. Ofta berättas samma sak tre gånger i en serieruta. Dels säger någon av seriefigurerna vad som händer i en pratbubbla. Dels ser man skeendet på bilden. Dels finns det en kommenterande berättartext längst upp. Det är omöjligt att missa vad som händer.

Utgivning

Här listas albumutgivningen av "Blake och Mortimer". (Äventyren gick som följetong i den belgiska serietidningen Tintin innan de efter några år samlades i album.)

Förlaget Carlsen Comics har gett ut sju av albumen på svenska. Svensk översättning är gjord av Göran Ribe och Lars Adelskogh ("Atlantis' gåta").
Nästan alla albumen har dock getts ut på danska, vilket kan vara en möjlighet för de som inte kan läsa de franska originalen.
Förlaget Cinebook har nyligen (2007) börjat ge ut albumen på engelska.

Blake och Mortimer i andra media

Under 90-talet gjordes det en serie med tecknade filmer för TV baserade på seriealbumen.[1] Alla album från "Le secret de l'espadon: La poursuite fantastique" till "Les 3 formules du professeur Sato" filmatiserades. Utöver dessa tillkom även 4 avsnitt direkt gjorda för TV-serien. Finns utgivna på DVD i Frankrike. En DVD-box med alla avsnitten släpps i England den 15 maj 2006.

Det ryktades för en tid sedan att "Det gula tecknet" skulle vara på gång att bli spelfilm. James Caviezel var tillfrågad att spela Olrik.

Kuriosa

Tvåalbumsäventyret "Pyramidens hemlighet" förefaller vara inspirerat av Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes-äventyr "De fyras tecken" samt av Wilkie Collins "Månstenen". I någon mån bör Jacobs även ha låtit sig påverkas av H.G. Wells och Jules Vernes tidiga science fiction-romaner. "Den djävulska fällan" är till exempel svår att tänka sig utan Wells' "Tidmaskinen".

Mer om Blake och Mortimers äventyr

Recensioner

Externa länkar

Fotnoter

  1. TV-seriens sida hos IMDb