Skillnad mellan versioner av "Seriewikin:Skrivregler"
OlaHe (diskussion | bidrag) (mindre omstrukturering i väntan på en total remake) |
OlaHe (diskussion | bidrag) m |
||
Rad 3: | Rad 3: | ||
Här följer en '''guide''' till hur man arbetar i Seriewikin. | Här följer en '''guide''' till hur man arbetar i Seriewikin. | ||
Innan du börjar skriva, titta gärna på någon av de befintliga artiklarna så att du förstår hur de är upplagda och utformade. I övrigt återfinns allt du måste veta för att bidra under första rubriken "1: Att skriva i Seriewikin". | Innan du börjar skriva, titta gärna på någon av de befintliga artiklarna så att du förstår hur de är upplagda och utformade. I övrigt återfinns allt du måste veta för att bidra under första rubriken "[[#Att skriva i Seriewikin|1: Att skriva i Seriewikin]]". | ||
Övriga rubriker behandlar särskilda formatregler, språkregler och extrafunktioner. Om du redan är bekant med skrivreglerna för ''Bild & Bubbla'' innehåller nedanstående inga direkta överraskningar. På grund av wikins karaktär som levande, ständigt uppdaterad kollektiv skapelse har vi dock valt att vara lite friare här för att det ska fungera i praktiken. | Övriga rubriker behandlar särskilda formatregler, språkregler och extrafunktioner. Om du redan är bekant med skrivreglerna för ''Bild & Bubbla'' innehåller nedanstående inga direkta överraskningar. På grund av wikins karaktär som levande, ständigt uppdaterad kollektiv skapelse har vi dock valt att vara lite friare här för att det ska fungera i praktiken. |
Versionen från 13 juni 2006 kl. 18.20
- För mer allmänna tankar om att arbeta i Seriewikin, se Kollektivportalen.
Här följer en guide till hur man arbetar i Seriewikin.
Innan du börjar skriva, titta gärna på någon av de befintliga artiklarna så att du förstår hur de är upplagda och utformade. I övrigt återfinns allt du måste veta för att bidra under första rubriken "1: Att skriva i Seriewikin".
Övriga rubriker behandlar särskilda formatregler, språkregler och extrafunktioner. Om du redan är bekant med skrivreglerna för Bild & Bubbla innehåller nedanstående inga direkta överraskningar. På grund av wikins karaktär som levande, ständigt uppdaterad kollektiv skapelse har vi dock valt att vara lite friare här för att det ska fungera i praktiken.
Att skriva i Seriewikin
Redigera en befintlig artikel
Om du ser en artikel som du skulle vilja korrigera eller göra tillägg i klickar du bara på fliken Redigera överst på sidan. (Detta förutsätter att du redan har skapat ett användarkonto och loggat in.)
Skriv in eller dra ifrån, klicka på knappen Visa förhandgranskning och se efter så allt ser bra ut innan du slutligen klickar på Spara. Ändringen sparas och kan ses omedelbart. Ditt tillägg kontrolleras sedan av redaktionen som sedan kan välja att godkänna, korrigera eller ta bort ditt inlägg.
Lägga till en ny term
Om du gör en sökning utan att få en träff kan du välja att skapa en ny artikel för ditt sökord. (Kontrollera dock först så att du inte gjort ett stavfel...) Du kan nu skriva och redigera av hjärtans lust.
Texten kan delas in i lagom långa avsnitt med hjälp av redigeringsknappen Rubrik 2. Använd dock med omdöme! (Se tidigare artiklar för att se vad som är lagom långt och vad en sådan rubrik kan heta). Efter 4 rubriker skapar systemet automatiskt en innehållsförteckning längst upp i artikeln.
Gör inget indrag vid nytt stycke, gör istället en blankrad mellan stycken.
Länka till andra artiklar
Länkar skapar man med dubbla klamrar. Vill man att meningen: "Tintin är en serie av Hergé." ska länka till både Tintin och Hergé så sätter man alltså dessa ord inom klamrar på det här viset: [[Tintin]] och [[Hergé]]. Resultatet ser då ut så här: "Tintin" är en serie av Hergé.
Det går även att binda länkar till andra ord. Vill man att meningen "1938 skapades serien om mannen av stål" ska länkas till artikeln om Stålmannen skriver man så här: [[Stålmannen|mannen av stål]]. Resultatet: "1938 skapades serien om mannen av stål".
Externa länkar, d.v.s. länkar till webbsidor utanför Seriewikin, försöker vi att undvika i löpande text. Oftast hamnar de under en egen rubrik kallad "Externa länkar". Vissa undantag kan ibland anses motiverade.
Formatering
- Fetstil: Skapas genom att man skriver ''' på båda sidor om det ord man vill feta.
- Kursivering: Skapas genom att man skriver '' på båda sidor om det ord man vill kursivera.
- Mindre text: Skapas genom att man omgärdar det valda ordet inom ett specialkommando: <small>valt ord</small>
För hur man bör använda formateringen, se rubriken Seriewikins format- och skrivregler nedan.
Kategorier
För att underlätta sökning av uppslagsord har vi delat upp artiklarna i olika kategorier. Dessa är bl.a. grundade i typer av publiceringsmedier (serietidningar, seriealbum), yrkesgrupper (serieskapare, förlagsfolk), nationalitet (svenska serier, franska serieskapare) och seriegenrer (t.ex. äventyrsserier, sportserier, fabeldjursserier). Vissa kategorier utesluter inte varandra och artiklar kan därför dubbel- och mångklassificeras.
Du lägger en artikel i en kategori genom att skriva t.ex. [[Kategori:Serieskapare]] inom dubbla klamrar. Det är viktigt att kategorinamnet återges korrekt. Försök inte skriva in nya artiklar på själva kategorisidan – den uppdateras automatiskt.
Det finns en viss hierarki för kategorierna: till exempel finns "Svenska serieskapare" underordnat kategorin "Serieskapare". Båda bör dock anges i artikeln så att den serieskapare du lägger in finns med i både den stora listningen och den landsspecifika listningen (i detta skiljer vi oss från t.ex. stora Wikipedia).
Använd i första hand de kategorier som redan finns. För överskådlighetens skull vill vi inte att kategorierna blir alltför många. Därför ser vi helst att man inte skapar nya kategorier utan att föra en diskussion om det först och nå någon form av konsensus bland användarna.
En förteckning över alla kategorier hittar du här.
Att skriva encyklopediskt
Krav på saklighet
Tänk på textens art och Seriewikins funktion som uppslagsverk gjord av ett kollektiv. Undvik slanguttryck, värdeomdömen, svordomar och nedsättande ord om kön, ras eller sexuell läggning.
Vad du tycker om en serie eller en serieskapare är inte nödvändigtvis en värdering som delas av alla andra. Visst kan man tillåta sig positiva formuleringar som "klassisk", "av hög klass", "underhållande", "vältecknad" o.s.v., men det får vara någon hejd på hyperbolerna. Undvik alltför positiva och laddade yttranden som "den bästa serien någonsin", "den roligaste serien i mitt tycke". Undvik också negativa yttranden som "kass", "löjlig", "barnslig" och "infantil".
Angivande av källa
Om möjligt bör angivande av källa anges, särskilt när det handlar om återgivna citat eller omstridda faktauppgifter.
Seriewikins format- och skrivregler
Seriefigurer, serier, verk, tidningar
Seriefigurers namn sätts som rak text (kursivt i bildtext).
Exempel: Fantomen, Fantomens.
Namn på serier, album, böcker och andra verk (även verk som inte är serier, exempelvis vanliga böcker, filmer etc) sätts inom citationstecken.
Exempel: "Fantomen", "Fantomens".
Tidningstitlar sätts kursivt.
Exempel: Serien "Fantomen" i tidningen Fantomen.
Följaktligen skriver man: Seriefiguren Fantomen i serien "Fantomen" som går i tidningen Fantomen.
Sammansättningar
Sammansättningar med en series titel först skrivs utan citationstecken och som rak text utan bindestreck, utom vid titlar med flera ord (och vid risk för missförstånd).
Exempel: Fantomenmanus, Judge Dredd-tecknare, Tintinalbum.
Däremot inte "Judge Dredd"-tecknare.
Sammansättningar med en tidnings namn sätts med tidningens namn kursiverat om man använder bindestreck.
Exempel: Bild & Bubbla-läsare.
Däremot med rak text om man inte använder bindestreck. Exempel: Fantomentidningen.
Markering av ovanliga ord med kursiv och citattecken
Kursivering används för markerade eller ovanliga ord.
Exempel: Det var en camp attityd.
Citattecken används för överförd betydelse.
Exempel: det var en "billig" attityd.
Citat
I Bild & Bubbla används av tradition citattecken av typen gåsögon (»citat«). Då dessa tecken kan vara krångliga att åstadkomma på andra datorer än Macintosh har vi i Seriewikin fått kompromissa och därför använder vi här vanliga citattecken ("citat")
Förkortningar
I Bild & Bubbla används av tradition inte förkortningar annat än i faktarutor och liknande. Då Seriewikin till sin natur är just faktarutor tillåter vi förkortningar här. (Men eftersom förkortningar alltid stoppar upp läsandet får du så klart gärna skriva ut hela fraser som till exempel och på grund av.) Tänk på att använda punkt (t.ex.) istället för mellanslag (t ex) i förkortningen eftersom en radbrytning kan få de olika delarna av en förkortning att hamna på olika rader. Skriv så här:
- t.ex.
- p.g.a.
- s.k.
- bl.a.
- dvs. eller d.v.s.
Notera dock att man i Sverige gör skillnad på förkortningar och sammandrag. Det ska därför inte vara punkt efter följande ord:
- nr
- ca
Allmänna språkregler
Apostrofer
Inga genitivapostrofer. Det där är ett otyg som nästlat sig in i svenskan från engelskan.
Exempel: Kalles, däremot inte Kalles´ eller Kalle´s.
Undantag medges endast i fall då det kan uppstå tvekan om huruvuda genitiv-s:et ingår i namnet eller ej.
Exempel: "Dick Moores´ Kalle Anka-serier.
Särskrivning – nej tack!
Sammansatta ord skall vara sammansatta, och inte delade som i engelskan.
Exempel: skrivregler, däremot inte skriv regler.
Övrigt
- För amatörserietidningar tillämpar vi stavningen fanzin, inte fanzine som annars är vanligt.
Se även
Seriewikin:Lista med vanliga stavfel
Extrafunktioner
Extrafunktioner tillkommer kontinuerligt i Seriewikin för att underlätta arbetet.
Mallar
Seriewikin har ett antal mallar som är till för att standardisera visningen av en viss typ av information. Dessa är ännu inte så många men blir fler hela tiden. För information om mallar, se Seriewikin:Mallar.
Bilder
Bilder används för att illustrera artiklar när det kan bedömas motiverat. Seriewikin hänvisar till lagen om citaträtt alternativt det mer allmänt accepterade begreppet "fair use". Detta innebär att:
- Bilden ska vara relevant för artikeln den illustrerar.
- Man får inte återge hela verk i bild, endast "citera" dem. T.ex. får man återge en ruta ur en serie, men inte hela serien. Fotografier och enstaka illustrationer som inte ingår som en del i en större helhet (t.ex. en serie) bör undvikas.
- Upphovsmän och copyrightuppgifter måste anges i anslutning till bilden.
Om upphovsmannen gett sitt tillstånd till Seriewikin att använda bilden fritt, bör detta anges i anslutning till bilden.
Notera också att vi inte har obegränsat med lagringsminne. Använd bilder sparsamt och försök i möjligaste mån att använda samma bild i flera artiklar. (T.ex. kan en Tintin-bild av Hergé användas till att illustrera båda artiklarna Tintin och Hergé.)